Potential Utilization of Concentrated Oyster Cooker Effluent for Seafood Flavoring Agent

수산식품 조미제 개발을 위한 굴 자숙 농축액의 이용

  • KIM Jeong Han (Department of Refrigeration Engineering, Yosu National University)
  • 김정한 (여수대학교 냉동공학과)
  • Published : 2000.01.01

Abstract

Proximate composition of concentrated oyster cooker effluent (COCE) was $70{\%}$ moisture, $8.55{\%}$ total nitrogen, and $18.6{\%}$ ash. Optimum conditions for enzymatic hydrolysis of COCE ($200 ml$) weve $pH 7.0{\~}7.5\;and 50{\~}60{\circ}C$ for 8 h reaction time with 0.128 U of Aspergillus oryzae PE protease(AOP), Hydrolysis of COCE led to an increase in free amino acids to 1.41 fold, with taurine comprising about $17.62{\%}$ of the total free amino acid. Fifty volatile flavor components were identified in COCE and 63 in enzyme treated COCE (HCOCE). Volatile flayer compounds we increased significantly in HCOCE when compared with untreated COCE. Results of this study might help to alleviate the current wastewater disposal problem caused by oyster cooker effluent.

굴 자숙농축액의 AOP에 의한 가수분해조건을 확립하였다. 자숙농축액에 대한 AOP의 작용조건은 $pH 7.0{\~}7.5$$50{\~}60{\circ}C$이었다. 그리고 효소 반응에 의한 반응시간에 따른 분해생성물의 양은 4 시간까지는 급격히 증가하였으며, 그 이후에는 완만하게 증가하였다. 굴 자숙액에 대하여 0.128 U의 A. oryzae PF protease를 첨가하여 최적조건에서 8 시간 가수분해시켜 가수분해물의 유리 아미노산을 분석한 결과 유리아미노산은 1.41배 증가하였다. AOP 처리에 의한 자숙액의 향미성분의 변화는 대부분의 alcohol, hydrocarbon, ester 및 함황 물질의 양은 증가한 반면에 aldehyde, ketone 화합물의 양은 감소하였으며, 특히 hydrocarbon 화합물의 증감은 분자량과 다소 관련이 있는 것으로 나타났다.

Keywords