Antibacterial Activity of Ethanol Extract of Root Bark of Morus alba against Selected Fish Pathogenic Bacteria

일부 어병 세균에 대한 상백피 에탄올 추출물의 항균활성

  • 목종수 (국립수산진흥원 서해수산연구소) ;
  • 송기철 (국립수산진흥원 서해수산연구소) ;
  • 최낙중 (국립수산진흥원 서해수산연구소) ;
  • 양호식 (군서초등학교)
  • Published : 2001.12.01

Abstract

The ethanol extract of root bark of Morus alba strongly inhibited the Gram positive bacteria like Streptococcus sp., Lactococcus garvieae and Staphylococcus sp., but weakly the Gram negative bacteria like Listonella anguillarm and Edwardsiella tarda. It was more effective in liquid medium than in solid medium. The minimum inhibition concentration (MIC) of the extract in liquid medium was 19.8 and 790~1185 $\mu\textrm{g}$/$m\ell$ for the Gram positive and Gram negative bacteria, respectively. The extract concentration, at which the growth was totally inhibited, was 67.2~403.0 $\mu\textrm{g}$/$m\ell$ for the Gram positive bacteria but it was as high as 1185 $\mu\textrm{g}$/$m\ell$ for L. anguillarum and almost ineffective against E. tarda. For diet supplementation of the extract, effective soaking duration was 3 minutes. The fish diet soaked in the extract inhibited the growth of all the tested Gram positive strains, but not the Gram negative strains. The relationship between the weight of fish diet and absorption of the extract by the fish diet was Y=7.5757X + 4.6962($R^2$ = 0.9998).

상백피로부터 항균성 물질을 추출하여 어규질병에 대한 천연 항균약제로서의 이용 가능성을 타진하기 위하여 어류질병세균에 대한 항균활성 및 상백피 추출물에 침지 시킨 사료의 항균작용 등을 검토하였다. 고체배지에서 상백피 에탄올 추출물은 Steptococcus sp., Lactococcus garvieae 및 Staphylococcus sp. 등의 그람양성 세균에 대하여는 강한 항균활성을 나타내었으나, 그람음 성세균인 Listonella anguillarum 및 Edwardsiella tarda에 대하여는 약한 항균활성을 보였다. 액체배지에서 상백피 에탄올 추출물의 그람양성세균에 대한 최소발육저지농도는 19.8 $\mu\textrm{g}$/$m\ell$이었으며, 37.5~118.5 $\mu\textrm{g}$/$m\ell$의 농도에서는 살균작용물 보여 그람양성세균에 대하여는 균 증식을 억제함은 물론 살균작용도 가지고 있음을 알 수 있었다 반면, 그람음성세균에 대한 최저발육저지농도는 790.0~1185.0$\mu\textrm{g}$/$m\ell$이었고, E. tarda에 대하여는 1185.0 $\mu\textrm{g}$/$m\ell$이었고, E. tarda에 대하여는 1185.0 $\mu\textrm{g}$/$m\ell$를 첨가하여도 균을 사멸시키지 못하였다. 사료를 상백피 에탄올 추출물에 침지시 적정 침지 시간은 3분이었고, 상백피 추출물에 침지시킨 사료는 그람양성세균의 증식을 억제하여 10.5~12.0 mm의 저해환을 나타내지 못하였다. 또한, 사료 중량에 따른 추출물 흡수량은 식 Y = 7.5757X + 4.6962 ($R^2$ = 0.9998)으로 아주 밀접한 상관관계를 나타내었다.

Keywords

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