Study on the Lowering of NaCl Content by Co-composting Food Wastes

저농도 식염을 함유하는 음식물쓰레기 퇴비제조

  • Lee, In-Bog (Dept. of Hort. Environ., Nat'l Horticultural Research Institute, RDA) ;
  • Park, Chang-Kyu (Kyonggi-do Provincial Research and Extension Service) ;
  • Kim, Pil-Joo (Dept. of Agric. Chem., Kyongsang Nat'l University)
  • Published : 2001.02.28

Abstract

High salt content in food waste limit use as the potential source of compost. Since sodium chloride content should be lower than one percent to meet requirement for agricultural use of compost, we attempted use of three kinds of co-composting material for food wastes compost, which were fermented, dried, and fresh types of amendments which included pig manure, sawdust and puffed rice hull. Food wastes were composted well and stabilized after around the 40th days of composting. Little difference were found between composts amended sawdust and puffed rice hull. The result indicated that puffed rice hull could be used as a good alternative of sawdust. Because sawdust or puffed rice hull were mixed as amendments to control water contents and to dilute high NaCl content of compost material, the C/N ratios of the final products were significantly high over 40. However, NaCl contents of final products were dropped to less than percent on the fresh weight basis by mixing food wastes and the above amendments with the optimum rates.

음식물쓰레기중 다량 함유된 식염은 음식물쓰레기 퇴비의 농업적 이용을 저해하는 가장 큰 요인으로 알려져 있으며, 본 연구는 농업적으로 안전하게 사용할 수 있는 음식물쓰레기 퇴비제조를 위하여 식염 함량이 낮은 부재료로 희석하는 방안을 시험하였다. 시험재료로 사용된 건조음식물쓰레기, 발표음식물쓰레기, 생음식물쓰레기는 생돈분, 톱밥, 왕겨 등과 혼합하여 $1m^3$ 규모로 퇴적하여 12주간 퇴비화하였다. 퇴비화과정중 온도, 탄질율, 암모니아가스 발생량을 주기적으로 조사하였고, 최종퇴비의 부숙도, 식물독성, 화학적 특성 등을 분석하였다. 탄질율은 퇴비화과정 동안 지속적으로 감소하였으나 최종/최초 탄질율의 감소는 크지 않았다. 퇴비더미의 온도와 6주째 암모니아가스 발생량을 고려할 때 모든 음식물쓰레기는 40일 전후에 퇴비화가 종료되는 것으로 판단되었고, 최종퇴비의 부숙도, 식염함량, 식물독성의 결과로부터 음식물쓰레기 종류별로 퇴비제조에 이용 가능한 몇 가지 배합비율을 선발하였다. 그러나 음식물쓰레기중 과다 함유된 식염을 희석하기 위하여 과량의 톱밥 또는 왕겨를 첨가한 때문에 최종 퇴비의 탄질비가 높고, 비료성분인 총 N-P-K 함량이 낮아 보다 양질의 음식물쓰레기 퇴비를 제조하기 위해서는 식염함량이 낮은 질소원 개발 또는 무기질 질소비료를 적절히 혼합하는 방안이 필요할 것으로 판단되었다.

Keywords