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Antioxidant Activities of the Mycelium and Culture Broth of Phellinus igniarius and Agrocybe cylindracea

말똥진흙버섯 및 버들송이버섯의 균사체 및 배양액의 항산화활성

  • Lee, Hang-Woo (Traditional Microbiology Resource Center, Keimyung University) ;
  • Lee, Dong-Woo (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Ha, Hyo-Cheol (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Jung, In-Change (Department of Tourism and Hotel Culinary Arts, Sorabol College) ;
  • Lee, Jae-Sung (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University)
  • 이항우 (계명대학교 전통미생물 자원센터) ;
  • 이동우 (영남대학교 자연자원대학 식품가공학과) ;
  • 하효철 (영남대학교 자연자원대학 식품가공학과) ;
  • 정인창 (서라벌대학 관광호텔 조리과) ;
  • 이재성 (영남대학교 자연자원대학 식품가공학과)
  • Published : 2002.04.30

Abstract

The fractions obtained from the mycelia and their culture broth of Agrocybe cylindracea and Phellinus igniarius were tested for the antioxidation activities. In electron donating ability test, strong activities more than 70% were observed in ethyl acetate and butanol fractions of A. cylindracea mycelium, butanol fraction of A. cylindracea culture broth, diethyl ether fraction of P. igniarius mycelium, and diethyl ether and ethyl acetate fractions of P. igniarius culture broth. Lipid peroxidation inhibition was observed in diethyl ether, butanol and water fractions of A. cylindracea mycelium, and water fraction of A. cylindracea induced the decrease in uric acid production. Activities of $50{\sim}60\;%$ of nitrite scavenging ability were observed in diethyl ether fraction of A. cylindracea mycelium, ethyl acetate and water fractions of A. cylindracea culture broth, diethyl ether fraction of P. igniarius mycelium, and diethyl ether, chloroform, butanol and water fractions of P. igniarius culture broth. In melanin biosynthesis inhibition activity measurement, water fraction of A. cylindracea mycelium and butanol fraction of P. igniarius mycelium showed twice higher activities than control. From these results, the fungi of P. igniarius and A. cylindracea had strong antioxidant activities.

버들송이버섯(A. cylindracea)와 말똥진흙버섯(P. igniarius)의 균사체 추출액과 배양액을 용매별 분획 후 각 분획별로 항산화 효과를 검색하였다. 전자공여능의 측정 결과, A. cylindracea 균사체 추출액의 ethyl acetate 분획과 butanol 분획, 배양액의 butanol 분획 그리고 Phellinus igniarius 균사체 추출액의 diethyl ether 분획, 배양액의 diethyl ether 분획, ethyl acetate 분획에서 모두 70% 이상의 강한 항산화 활성을 나타내었다. 과산화지질 생성 억제 실험에서는 A. cylindracea 균사체 추출액의 diethyl ether 분획과 butanol 분획, 물분획 그리고 배앙액의 물분획에서 과산화지질의 생성이 억제되었다. Xanthine oxidase의 활성 측정에서는 A. cylindracea 균사체 추출액에서 uric acid 양이 감소하는 것으로 측정되었다. 아질산염 소거능의 측정 결과에서는 A. cylindracea 균사체 추출액의 diethyl ether 분획과 배양액의 ethyl acetate 분획, 물분획 그리고 P. igniarius 균사체 추출액의 diethyl ether 분획과 배양액의 diethyl ether 분획, chloroform 분획, butanol 분획, 물분획에서 $50{\sim}60%$의 고른 활성을 나타내는 것으로 측정되었으며, melanin 생성 저해 활성에 대한 결과는 A. cylindracea 균사체 추출액의 물분획과 P. igniarius 균사체 추출액의 butanol 분획에서 무첨가구에 비해 2배 이상의 저해 활성이 있는 것으로 조사되었다. 이상의 결과 말똥진흙버섯과 버들송이버섯의 균사체추출액이 강한 항산화활성을 나타내었다.

Keywords

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