On the Development of Functional Health Beverages using Citrus reticulata, Ostrea gigas

청피와 모려를 이용한 기능성 건강음료 개발에 관한 연구

Cha, Wol-Suk;Kim, Chong-Kyun;Kim, Jong-Soo
차월석;김종균;김종수

  • Published : 2002.10.01

Abstract

To development of functional health beverages using Citrus reticulata, Ostrea gigas and medicinal herbs, optimum ratios of Citrus reticulata, Ostrea gigas and medicinal herbs were determined and mixed with several other ingredients. The results of elemental and amino acid analyses with Ostrea gigas and Citrus reticulata were as follows: The mineral contents of Ca and Na in Ostrea gigas were 18.8 ppm and 23.8 ppm, respectively. The content of aspartic acid in Citrus reticulata was 14290.431 pmol, and it contained 8 kinds of essential amino acid. In the sensory test of beverages using Citrus reticulata and Ostrea gigas, the sensory scores(color, taste, flavor) were the best for a mixing ratio of Citrus 1 g, Amomum 0.25 g, Pueraria 0.5 g, Ostrea 12 g, citric acid 1 g, sodium benzoate 0.5 g, aspartic acid 0.5 g and raw sugar 60 g.

청피와 모려에 다른 재료를 사용하여 최적의 혼합비로 기능성 건강음료를 개발하기 위하여 모려에 대해 원소 분석한 결과 무기물 공급원으로서 Ca가 18.8 ppm, Na가 23.8 ppm으로 가장 많이 함유되었다. 청피에 대해 아미노산 분석한 결과 aspartic acid가 14290.431 pmol로 가장 많이 함유되어 있고, 필수 아미노산이 모두 함유되어 있었다. 이와 같은 분석 결과에 의해 음료를 개발한 결과 Citrus 1 g, Amomum 0.25 g, Pueraria 0.5 g, Ostrea 12 g, citric acid 1 g, sodium benzoate 0.5 g, aspartic acid 0.5 g, raw sugar 60 g 비율로 제조한 것이 관능검사를 실시한 결과 향기, 맛, 색 등 전반적으로 기호도 및 호감이 높은 것으로 나타났다. 일반 분석한 결과 3종류간에 차이는 없었다.

Keywords