Purification and Some Properties of Lectin from Canavalia ensiformis L.

작두로부터 Lectin의 분리,정제 및 특성

Roh, Kwang-Soo;Lee, Dong-Jae
노광수;이동재

  • Published : 2002.10.01

Abstract

Lectins are a cell-agglutinating and carbohydrate-binding proteins widely used in biochemical and immunochemical studies. We have purified the lectin from Canavalia ensiformis L. and investigated its some biochemical properties. The lectin from Canavalia ensiformis L. seed which specifically binds to D-glucose was purified by affinity chromatography using sephadex G-100. The final affinity chromatography step resulted in 637 folds purification with 25% of recovery yield. SDS-PAGE showed double protein band corresponding to 29 and 22 kD. Among the tested red blood cell, the purified lectin agglutinated rabbit red blood cell, but not agglutinated human red blood cells (A, B, AB, O), mouse, bovine, rat and pig. The thermal stability of purified lectin was at 50-70$^{circ}C$. The optimal temperature and pH of this lectin were 40$^{circ}C$ and pH 7.0, respectively.

작두 종자로부터 lectin을 분리,정제하였으며, 분자량, subunit 수, 적혈구 응집력, 열 안정성, 온도 및 pH의 생화학적 특성을 조사하였다. Lectin은 PBS에 의한 추출, (NH$_4)_2SO_4$ 침전, Sephadex G-100 affinity chromatography에 의해 637배 정제에, 25%의 회수율을 얻었다. HPLC로 순도를 검정한 lectin을 SDS-PAGE한 결과, 분자량이 29 kD와 22 kD인 2개의 band로서, 각각 2개의 subunit를 갖는 tetramer이다. Lectin은 사람의 A, B, AB, O 혈액형, 소, 돼지, 쥐에서 혈구응집 반응이 일어나지 않았으나 토끼에서는 응집 반응이 일어남으로서 종 특이성을 나타냈다. 정제된 작두 종자 lectin은 50-70$^{circ}C$에서 열 안정성을 보였으며, 이의 최적온도와 최적 pH는 각각 40$^{circ}C$와 pH 7.0이다.

Keywords