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The Effects of Red Ginseng Product and Combined Exercise on Blood Lipids and Body Composition of Obese Women in Their Twenties

복합운동과 홍삼복합제의 투여가 20대 비만여성의 혈중 지질 및 체구성에 미치는 영향

  • Published : 2002.06.01

Abstract

This study was carried out to investigate the effects of red ginseng product and combined exercise on the changes of blood lipids(total cholesterol, high density lipoprotein, low density lipoprotein, triglyceride) and body composition (weight, % body fat) of obese women in their twenties. The experiments were performed with 21 women who had up to 30% body fat. They were randomly assigned into three groups [CON : control group (n=7), EXPI : red ginseng product group (n=7), EXP2 red ginseng product + exercise group (n=7)]. EXPI group and EXP2 group took red ginseng product for 12 weeks, and especially EXP2 group performed combined three-times-a-week exercise during the experiments period, too. The blood of each group was also sampled for three times (before experiments, after 8 weeks, after 12 weeks) to know the changes of blood lipid profile. Weight and %body fat were measured by body composition analyser. After 12 weeks, weight increased in CON group, but decreased in EXP1 and EXP2 group significantly. %body fat significantly decreased in EXP1 and EXP2 group, but not in CON group. When other two groups steadily increased in TC, EXP2 group constantly decreased, although there was no significant difference. After 12 weeks, while CON group and EXP2 group decreased within narrow limits in HDL-C, EXPI group was showing a rising tendency. But couldn't find any significant difference. Between the 8th and the 12th week, CON group and EXPI group were showing a rising tendency in LDL-C. But there was little change in EXP2 group. The results of ANOVA didn't show any significant difference. In TG, CON group and EXP2 group had little change. On the other hand, EXPI group steadily decreased. But there was no significant difference. In conclusion, with the 12-week experiments, weight and %body tat significantly decreased by red ginseng product and combined exercise which could derive profitable changes from blood lipids-especially total cholesterol, HDL-C, TG.

본 연구에서 12주간의 홍삼복합제 투여와 복합운동이 20대 비만 여성의 혈중 지질 및 체구성 성분의 변화에 미치는 영향을 연구 분석한 결과 다음과 같은 결론을 얻었다. 체중은 12주 후, 대조군의 증가에 비해 홍삼복합제투여군, 홍삼·운동군이 유의하게 감소한 것으로 나타났다. 체지방율은 12주 후, 대조군에 비해 홍삼복합제투여군, 홍삼 운동군이 유의하게 감소한 것으로 나타났다. TC는, 다른 두 집단이 12주에 걸쳐 꾸준히 증가한 것에 비해 홍삼·운동군은 지속적인 감소현상을 보여 대조적인 경향을 보였다. HDL-C은 12주 후 대조군과 홍삼·운동군은 소폭 감소한 반면, 홍삼복합제투여군은 증가하는 경향을 보였으나 통계적으로 유의하지 않았다. LDL-C은 대조군과 흥삼복합제투여군이 8주에서 12주 사이 증가하는 양상을 보이는 반면 홍삼·운동군은 거의 변화를 하지 않아 대조적인 경향을 보였으며, 반복측정분산분석의 결과도 통계적으로 유의성은 없었다. TG는 다른 두 집단이 12주 동안 거의 변화가 없었던 반면에 홍삼복합제투여군은 꾸준한 감소를 하였으나 통계적으로 유의하지는 않았다. 이상의 결론으로 보아서 12주간의 실험 결과는 홍삼복합제투여와 홍삼·운동의 복합 처치가 체중, 체지방 감소에 유의한 효과가 있는 것으로 나타났으며, 특히, total cholesterol, HDL-C, TG 등을 포함한 혈중 지질 농도의 개선에 관련하여 유리한 변화를 유도할 수 있음을 보여주었다.

Keywords

References

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