The Experience of Health Food Usage for Adults in Seoul

서울지역 성인들의 건강보조식품 섭취실태에 관한 연구

  • 유양자 (세종대학교 생활과학과) ;
  • 홍완수 (상명대학교 외식영양학과) ;
  • 윤선주 (세종대학교 생활과학과) ;
  • 최영심 (세종대학교 생활과학과)
  • Published : 2002.04.01

Abstract

This study was performed to find out the patterns of health food usage among the adults residing in Seoul. The majority of respondents were female (72.2%), who were 40∼49 years old (42.2%), and 53.4% had college education or over. Of the 618 respondents surveyed, more than half (56.3%) was found to take health food. The respondents responded that the most important factors for maintaining healthy body were proper eating habit (4.38 out of 5), and good rest and enough sleep (4.38). Depending on the general characteristics and the age of the subject, there were significant differences in the usage and the kind of health food, respectively Probiotic beverage was the most frequently used by the age group of 20's due to its affordable price. The most popular health food items were ginseng, herbal medicine, and animal protein. The main reasons for taking health food were to maintain health (49.7%) and to recover from the fatigue (22.6%). When selecting health food, they considered side effect, effectiveness, cleanliness, reliability of company and price. The motivation for purchasing health food came from family members and relatives (45%), subjects themselves (27%), and commercial advertisement (10%). Pharmacy and health food store were the popular places for purchasing them.

Keywords

References

  1. 곽재욱 : 藥局 건강보조식품 綱要. 신일상사, 1996
  2. 김성칠 : 건강보조식품의 판매 실태와 개선방안. 연세대학교 석사학위 논문. 1995
  3. 박명윤 : 건강보조식품. 생활지혜사, 1995
  4. 이은주, 노승옥, 이철호 : 건강식품에 대한 소비자 인식연구 (Ⅰ)- 건강과 식습관에 관한소비자 의식구조. 한국식생활문화학회지, 11(4): 475-485, 1996
  5. 이은주, 노승옥, 이철호 : 건강식품에 대한 소비자 인식연구 (Ⅱ)- 건강과 식습관에 관한소비자 의식구조. 한국식생활문화학회지, 11(4): 487-495, 1996
  6. 허석현, 김민희 : 현대인의 건강과 건강보조식품. 홍익재, 1997
  7. 송화숙, 오세영 : 도시 중년 남성의 건강식품 섭취 경험과 의도에 관한 연구. 대한지역사회영양학회지, 5(2): 193-200, 2000
  8. 이부용 : 유럽의 건강보조 식품 현황, 식품기술, 13(3): 70-75, 2000
  9. 곽노성, 신해헌 : 건강식품의 관리- 건강식품 및 건강보조식품의 정의-. 식품과학과 산업, 33(4): 43-51, 2000
  10. 김옥병 : 건강보조식품 소비자의 구매행동에 미치는 영향요인에 관한 실증적 연구. 경남대학교 석사학위논문. 1997
  11. 송동근 : 사회계층이 소비자 행동에 미치는 영향에 관한 연구- 건강보조식품을 중심으로. 한양대학교 석사학위 논문. 1992
  12. Oberts, B.W. and Breskin, M. : Supplementation patterns of washington state dietitians. J. Am. Dite Assoc., 84: 795-800, 1984
  13. Eldridge, A.L. and Sheehan, E.T. : Food supplement use and related beliefs-survey of community college student. Soci for Nutr Edu., 26: 259-265, 1994 https://doi.org/10.1016/S0022-3182(12)80694-7
  14. 안창수, 남길현 : 건강식품에 대한 도시 지역 주민의 의식 조사 연구. 대한보건협회지, 16(2): 43-55, 1990
  15. 구난숙, 박지연 : 대전지역 중․장년층의 건강식품 이용실태. 대한지역사회영양학회지, 5(3): 452-460, 2000
  16. 장남수 : 서울지역 성인의 식품․영양․건강 태도와 식품 영양표시 활용실태. 한국영양학회지, 30(3): 360- 369, 1997
  17. 전보현, 이효지 : 사무직 남성의 건강보조식품 섭취실태에 관한 연구. 한국조리과학회지, 16(1): 9-16, 2000
  18. 박수정 : 건강보조제 및 건강식품의 섭취실태와 식생활 및 건강과의 관계-서울시 남․녀를 중심으로. 동국대학교 석사학위 논문. 1993
  19. 최양찬 : 건강보조식품에 대한 소비자 인식에 관한 연구. 서울대학교 석사학위논문. 1997
  20. 양윤주, 서홍관 : 일부건강식품 섭취실태 조사 연구. 인제의학, 13(2): 221-232, 1992
  21. 김선효 : 중년기 비타민․무기질 보충제 복용실태. 한국영양학회지, 27(3): 236-252, 1994
  22. 최희숙, 이정근 : 서울경기 지역 주민의 건강상태에 대한 인식조사. 한국식생활문화학회지, 14(3): 203-209, 1999
  23. Schutz, H.G., Read, M., Bendel, R., Bhalla, V.S., Harrill, I., Monagle, J.E., Sheehan, E.T. and Standal, B.R. : Food supplement usage in seven Western States. Am. J. Clin Nutr., 36: 897-901, 1982
  24. Read, M.H. and Graney, A.S. : Food supplement usage by the elderly. J. Am. Diet Assoc., 80: 250-253, 1982