Changes on the Physical Properties and Components of Export Eggplants According to Cultivar and Harvesting Season

수출용 가지의 품종 및 수확시기에 따른 물성 및 성분의 변화

  • 남학식 (경산대학교 생명자원공학부) ;
  • 김남우 (경산대학교 자연과학부) ;
  • 최유원 (대구가톨릭대학교 식품공학과) ;
  • 윤광섭 (대구가톨릭대학교 식품공학과) ;
  • 신승렬 (경산대학교 생명자원공학부)
  • Published : 2002.09.01

Abstract

This study was carried out to analyze the physical peroperties and components according to kinds and harvesting season for the Quality improvement and arangement of e99plants exporting in Japan. The size and weight of chukyang eggplants were larger than those of shikibu, and those of eggplants harvested in winter were smaller than those of eggplants in summer. The pH and brix were not different between cultivar of eggplants and were small different between harvesting seasons. The contents of glucose and fructose was 115.4∼155.4, 64.2∼102.1mg/100g-fr.wt., respectively. And total contents of free sugars was 211.4∼351.1mg/100g-fr.wt. and those of chukyang was higher than those of sikibu. Total contents of free amino acids were from 73.4mg/100g-fr.wt. to 111.8mg/100g-fr.wt and was higher in chukyang than shikibu. The contents of ascorbic acid and dehydroascorbic acid was 90.0∼118.3, 28.3∼32.3mg/100g-fr.wt., respectively. And total contents of ascorbic acids were 149.4, 119.9mg/100g-fr.wt., in eggplants harvested at summer. The content of potassium and sodium was 229.97∼233.59, 135.98∼156.28mg/100g-fr.wt., respectively. The total contents of minerals was 89.35∼420.2mg/100g-fr.wt., and those of chukyang was higher than those of shikibu.

본 연구는 일본 수출용으로 재배되고 있는 가지의 품질의 향상과 규격화를 위한 품종 및 수확시기에 따른 물성 및 성분의 변화를 조사하였다. 품종에 따른 크기와 중량는 시키부 품종에 비해 축양 품종에서 높았고, 하절기에 비해 동절기 수확한 가지의 크기와 중량이 낮았다. 가지의 과육의 pH와 당도는 품종간에 차이가 없었으나 수확시기에 따라 약간의 차이가 있었다. 가지의glucose와 fructose의 함량은 각각 115.4~155.4, 64.2~102.1mg/100g-fr.wt.이었고, sucrose, mannose 순으로 많았다. 총 유리당의 함량은 215.2~351.1mg/100g-fr.wt.이었고, 시키부 품종에 비해 축양품종에서 다소 높은 경향이었다. 시키부 품종의 총 유리아미노산의 함량은 각각 76.1, 73.4mg/100g-fr.wt.이었고, 축양의 경우에는 각각 111.8, 108.4mg/100g-fr.wt. 이었다. 시키부와 축양의 품종의 환원형 비타민 C의 함량은 하절기에 수확한 것은 각각 11.83, 9.07mg/100g-fr.wt.이었고, 동절기에는 각각 9.45, 7.17mg/100g-fr.wt 이었다. 산화형 비타민 C는 수확시기와 품종에 따른 뚜렷한 차이가 없이 2.54~3.25mg/100g-fr.wt.이었다. 총 비타민 C의 함량은 하절기에 수확한 시키부와 축양 품종에서 각각 14.94, 12.32mg/100g-fr.wt.이었으며, 동절기에 비해 하절기에 수확한 것에서 높았다. 칼륨과 나트륨의 함량은 각각 229.87~235.95, 135.98~156.28mg/100g-fr.wt.로서 그 함량이 가장 많았고, 총 무기질의 함량은 389.35~420.02mg/100g-fr.wt.이었고, 축양 품종의무기질의 함량이 시키부 품종에 비해 높았다.

Keywords

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