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Comparisons of Antidiabetic Effect of Panax Ginseng on MLD STZ-induced Diabetic rats in Terms of Time of Administration

Multiple Low Dose Streptozotocin으로 유도된 당뇨 흰쥐에서 투여 시기에 따른 인삼의 항당뇨 활성 비교

  • 박경수 (경희대학교 약학대학 약물학교실) ;
  • 이동억 ((주) 일화 중앙연구소) ;
  • 성종환 ((주) 일화 중앙연구소) ;
  • 정성현 (경희대학교 약학대학 약물학교실)
  • Published : 2002.12.01

Abstract

In this study, we like to examine whether Panax ginseng water extract (PGWE) exerts antidiabetic activities in prevention and treatment modes in multiple low dose (MLD) streptozotocin (STZ) (20 mg/kg i.p injection for 5 days) induced diabetic SD rats. In the prevention mode,150 mg/kg of GRWE was administered intraperitoneally with STG for 3 weeks, and this group is called CO 150. In the treatment mode, we started to administer the same dose of PGWE on day 8 and for 3 weeks, and this group is called POST150. PGWE exerted significant hypoglycemic activities in both prevention (normal control, 97 ${\pm}$ 6 mg/dl; diabetic control, 331${\pm}$23; CO150, 211${\pm}$37) and treatment groups (normal control, 128${\pm}$4 mg/dl; diabetic control, 392${\pm}$33: POST150, 263${\pm}$44). Of great importance is the fact that plasma insulin levels in both groups were markedly increased as compared to the diabetic control (normal control,428.7${\pm}$62.1 pg/dl; diabetic control, 167.0${\pm}$91.7; CO150, 377.6${\pm}$68.7 in prevention mode, and in treatment mode normal control 417.9${\pm}$84.6 pg/dl; diabetic control, 166.1${\pm}$104.7; POST150, 315.2${\pm}$47.4). Blood glucose levels were closely associated with plasma insulin levels, and this result may suggest that PGWE showed the activity to enhance insulin secretion as well as preventing destruction of pancreatic islet cells. Food and water intakes were also determined at the last week of treatment i n both groups. Characteristic symptoms of diabetes were significantly improved in both groups. In the prevention mode, water intake (ml/rat/day) in normal control was increased from 30.6${\pm}$1.5 to 122.2${\pm}$3.4 in diabetic control rats. In the CO150-treated group, water intake was dramatically reduced to 68.3${\pm}$4.4 (p<0.001 vs. diabetic control). In the treatment mode, POST-treated group also reduced the water intake from 128.9${\pm}$2.2 to 113.3${\pm}$1.7. Taken together, our data suggest that PGWE showed comparable antidiabetic activities in prevention and treatment modes. Therefore, PGWE may have a potential as a prophylactic as well as therapeutic agent fur type 2 diabetes mellitus (T2DM).

MLD STZ로 당뇨를 유발시킨 SD rat에서 투여 시기에 따른 백삼의 항당뇨 활성을 비교한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 동시 투여군은 실험 시작 초반에 체중이 감소하는 듯 하였다가 당뇨 대조군에 비하여 현저히 체중이 증가하였고 후 투여군 역시 백삼의 투여에 의하여 체중이 증가하였다. 2. 동시 투여군에서 STZ 투여 후 초반 7일간 혈당이 상승 하였으나 곧 탁월한 혈당 강하 활성을 나타내었으며 또한 계속적:인 당뇨병의 진행을 막아주었다. 후 투여군에서는 즉각적으로 혈당 강하 활성이 나타났고 이는 투여 종료 시점까지 유지되었다. 3. 동시 투여군과 후 투여군 모두 식이량과 음용수 섭취량을 개선시켜 주었다. 4. 동시 투여군과 후 투여군은 모두 체중 대비 신장 무게의 비를 낮추어 줌으로써 고혈당으로 인해 야기되는 신장비대를 개선시켜 주었다. 5. STZ로 유도된 당뇨 흰쥐에서 백삼이 혈당 강하 활성을 나타내는 것은 췌장 베타세포의 보호 활성과 insulin의 분비 촉진과 관련이 있을 것으로 추측된다. 6. 각 투여군에서 투여 종료시점의 혈당이 당뇨 대조군에 비하여 각각 64%, 67%수준을 나타내어 백삼이 당뇨병이 발생되기 전이나 혹은 당뇨병이 발생된 후에 투여되더라도 우수한 혈당강하 효과를 나타낼 수 있음을 알 수 있었다. 따라서 인삼은 impaired glucose tolerance(IGT)를 나타내는 사람에서 당뇨병의 발병을 예방할 목적으로 투여할수 있을 뿐만 아니라 이미 당뇨병이 발병된 사람에서도 우수한 혈당 강하 활성을 나타내어 치료제로서의 가능성도 보여주었다.

Keywords

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