A Study on the Characteristics of Acid Forming Process According to the Mixing Rate of Food Waste and Primary Sludge

음식물 쓰레기와 일차 하수슬러지의 혼합비에 따른 산발효 특성에 관한 연구(I)

Lim, Sung-III;Kang, Seong-Jae;Kim, Jung-Rae;Lee, Byung-Hyun
임성일;강성재;김정래;이병헌

  • Published : 20020600

Abstract

The purpose of this study is to know the characteristics of acid forming process according to the mixing rate of food waste and primary sludge. The optimum condition of producing VFA(volatile fatty acid) was researched at the experiment which included various HRT, pH control with and without adding $NaHC0_3$ and fraction rate of raw food fermentation versus primary sludge. VFA and COD concentration produced by controlling pH was 6,811 and 14,210 mg/L, the result was alike at experiment value of condition without adding $NaHC0_3$. We know that the optimum HRT for producing VFA was 4 days with and without sludge return. The concentration of VFA produced at the condition of operation with sludge return was 9,000 mg/L and 7,662 mg/L at the other condition. VFA production at the operating step of using only food waste was better than that of any condition mixed with primary sludge.

본 연구는 음식물 쓰레기와 일차 하수슬러지의 혼합비에 따른 산발효 특성을 조사한 것으로서, VFA(volatile fatty acid)를 생산하기 위한 최적의 조건을 산정하기 위하여 중화제 첨부 여부, 수리학적 체류시간, 그리고 일차 하수슬러지와 음식물 쓰레기의 혼합비에 따른 산발효 특성을 관찰하였다. 산발효조 feed 탱크에 중화제를 주입하여 pH를 중성으로 맞추어 운전했을 때의 VFA와 COD 발생량은 각각 6,811 mg/L와 14,210 mg/L로 중화제를 첨가하지 않은 조건에서의 운전 결과와 비슷한 것으로 조사되었다. 음식물 쓰레기와 일차 하수슬러지를 이용한 산발효 실험에서 VFA 발생량은 반송 유무에 상관없이 HRT 4일인 조건에서 가장 높았으며, 특히 HRT 4일에서 반송이 있는 경우 VFA 발생량이 9,000 mg/L인데 반하여 슬러지 반송이 없을 경우 7,662 mg/L로서 1,338 mg/L의 농도 차이를 보였다. 따라서 VFA 생산에 필요한 최척의 운전조건으로는 HRT 4일에서 슬러지 반송이 100%인 경우이며, 이 조건을 이용하여 음식물 쓰레기와 일차 하수슬러지의 혼합비에 따른 VFA 발생량도 음식물 쓰레기가 100% 로 주입된 경우가 가장 안정적인 결과를 보였다.

Keywords

References

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