DOI QR코드

DOI QR Code

The Effects of Natto Mucilage on the Components of Serum Lipid in Rats

낫도(Natto) 점질물이 흰쥐의 혈청 지질성분에 미치는 영향

  • Kim, Song-Chon (Department of Food and Nutrition, Myongji University) ;
  • Lee, Sung-Hoon (Department of Food and Nutrition, Myongji University) ;
  • Wi, Sung-Jang (Department of Food and Nutrition, Myongji University)
  • 김송전 (명지대학교 이과대학 식품영양학과) ;
  • 이승훈 (명지대학교 이과대학 식품영양학과) ;
  • 위성장 (명지대학교 이과대학 식품영양학과)
  • Published : 2002.03.31

Abstract

Natto is a Japanese traditional food made from whole soybeans by the fermentation of Bacillus natto. The purpose of this study was to investigate the effect of Natto mucilage on lipid metabolism in rats. The levels of total cholesterol, LDL-cholesterol and triglyceride in serum of rats fed Natto mucilage diets were lower than those in control rats, but serum HDL-cholesterol and phospholipid were higher than those in control rats. The results indicate that Natto mucilage may have more beneficial roles in lipid metablism because it decreased serum cholesterol and increased bilirubin excretion.

Keywords

References

  1. 김복란, 박창회, 함승시,, 이삼영, '향미성Natto 향기성분, 지방산 및 유기산 함량 분석', 한국영양식량학회지, 24, 219 (1995)
  2. 일본영양 · 식량학회 감수, '대두단백질의 가공특성과 생리기능', 建견社, 동경, 90-97 (1999)
  3. 박정숙, 이명렬, 김정수, 이택수, Korean J. Food Sci. Technol., 26, 609 (1994)
  4. 이부용, 김동만, 김길환, Korecm J. Food Sci. Technol., 23, 599 (1991)
  5. 岡本章子, 柳田薦浩, '대두발효식품의 기능성', 식품공업, pp. 70-79 (1997)
  6. 황종현, J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 26, 775 (1997)
  7. 신재익, 안창원, 남희섭, 이형재, 이주형, 문태화, Korean J. ood Sci. Technol., 27, 230 (1995)
  8. 김복란, 이상영, J. Korean Soc. Food Nutr., 24, 228 (1995)
  9. 須見洋行, '식품기능학으로의 초대' , 三共出版, pp. 34-45 (1995)
  10. D. E. Pratt, and Birac P. M., J. Food Sci., 44, 1720 (1979) https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1979.tb09125.x
  11. 배은아, 문갑순, J. Korean, Soc. Food Sci. Nutr., 26, 203 (1997)
  12. M., T. Horii, I. K. Kawashima, and T. Yamamoto, Nippon Shokuhin Kogyo Gakkaishi, 37, 148 (1990) https://doi.org/10.3136/nskkk1962.37.148
  13. 김복란, 김종대, 함승시, 최용순, 이상영, 한국영양식량학회지, 24, 121 (1995)
  14. 정성원, Windows용 SPSS, 고려정보산업주식회사, 서울 (1996)

Cited by

  1. 고콜레스테롤 함유 청국장 식이 섭취가 흰쥐의 지질대사에 미치는 영향 vol.16, pp.6, 2006, https://doi.org/10.5352/jls.2006.16.6.932