Abstract
This study was conducted to provide basic data for chestnut breeding program and the morphological identification system of chestnut cultivars using Korean prevailing chestnut cultivars, European andChinese chestnut cultivars.There were significant differences among cultivars in blooming time. Cultivars derived from Chinese chestnut showed later blooming patterns than Japanese chestnut cultivars. In most of cultivars, the full blooming period of pistillate flower considered to be optimum for pollination was about 4 days. In the fructification rate, 'Tsukuba' showed highest (82.1%), while 'Tono 2' was lowest(34.5%).In the optimum harvesting time, the early-maturing cultivar 'Moriwase' was earliest at 1 September, while the late-maturing cultivar 'Banseki' latest at 13 October. The harvesting period showed significantdifferences among cultivars, and 'Tanzawa', 'Otanba' and 'Hamjongyul' were shortest(8 days), while 'Riheiguri' and Tsukuba' were 1ongest(>2 weeks).Soluble solids content of nut measured immediately after harvest varied between 9.6% in 'Isseumo' to 22.2% in 'Hamjongyul'. Nearly cultivars derived from Chinese chestnut showed higher values than Japanese chestnut cultivars in soluble solids content, and nut hardness was similar to soluble solids content. With respect to percentage of polyembryonic nuts, most of cultivars were below 5%, but 'Tono2' was highest(11.2%) resulted in depreciating market values, Percentage with the pericarp split wasbelow 5% in most of cultivars, but 'Daab' was highest(32.4%) inferior to
밤나무 품종개량을 위한 육종 기초자료 및 품종식별을 위한 특성자료를 확보하기 위하여 국내 주요 재배품종 및 외국에서 도입된 중국밤 및 유럽밤 품종을 대상으로 개화결실 및 과실특성 등을 조사하였다. 개화시기에 있어 중국밤 계통의 품종들이 늦게 개화하는 양상을 보여주었으며, 수분이 가능한 자화의 만개기간은 대부분의 품종이 4일 내외로 나타났다. 결실특성에 있어서 결과지당 자화수는 중국밤 계통의 품종이 일본밤 계통보다 많았으며, 착과율은 축파가 82.1%로 가장 높았고 동농2호가 34.5%로 가장낮았다. 성숙기에 있어서는 삼조생이 성숙최성기가 9월 1일로 가장 빨랐고 만적이 10월 13일로 가장 늦었으며, 수확기간은 단택, 대단파, 함종율이 8일로 가장 짧았고 이평과 축파가 2주 이상 소요되어 품종간에큰 차이를 보였다. 과실형질에 있어 수확직 후의 과육의 당도는 9.6(출운)~22.2%(함종율)로 품종간에 현저한 차이를 보였는데 중국밤 계통의 품종이 일본밤 계통의 품종보다 높았으며, 과육의 경도도 유사한 경향을 나타내었다. 다배율에 있어서는 대부분의 품종이 5% 미만으로 낮게 나타났으나 동농2호는 11.2%로 가장 높아 밤과실의 상품성이 떨어지는 것으로 나타났다. 열과율에 있어서는 대부분의 품종이 5% 이하로 우수하였으나 다압은 32.4%로 제일 높아 타품종과 비교하였을 때 불량한 것으로 나타났다. 과실특성 자료를 이용하여 군집분석(cluster analysis)을 실시한 결과, 거리지수 1.0에서 3개의 그룹으로분리되었는데 이중 함종율과 평양율, 천진율은 타그룹의 품종들과는 뚜렷이 구분됨을 알 수 있었다.