Survey on pesticide usage for the development of pesticide use indicator in fruit vegetables

농약사용 지표개발을 위한 과채류 농약사용실태 조사분석

  • Oh, Kyeong-Seok (Research Management Bureau, RDA) ;
  • Ihm, Yang-Bin (National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA) ;
  • Oh, Hong-Kyu (National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA) ;
  • Lee, Byung-Moo (National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA) ;
  • Kyung, Kee-Sung (National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA) ;
  • Kim, Nam-Sook (National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA) ;
  • Kim, Baek-Youn (Research Management Bureau, RDA) ;
  • Kim, Jeong-Won (National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA) ;
  • Ryu, Gap-Hee (National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA)
  • 오경석 (농촌진흥청 연구관리국) ;
  • 임양빈 (농업과학기술원 농약안전성과) ;
  • 오홍규 (농업과학기술원 농약안전성과) ;
  • 이병무 (농업과학기술원 농약안전성과) ;
  • 경기성 (농업과학기술원 농약안전성과) ;
  • 김남숙 (농업과학기술원 농약안전성과) ;
  • 김백연 (농촌진흥청 연구관리국) ;
  • 김정원 (농업과학기술원 농약안전성과) ;
  • 류갑희 (농업과학기술원 농약안전성과)
  • Published : 2003.03.27

Abstract

Actual pesticide usage in fruit vegetable cultivation was surveyed. Usage trend of in of vidual pesticides was evaluated to provide the data for the development of indicators of environmental impact and the production of safe agricultural products. The amount of the pesticides used for fruit vegetables was revealed in order of fungicide> insecticide> herbicide, showing that the portion of fungicide to the total amount used was about 70 to 80%. Main fungicides used on fruit vegetables were mancozeb, thiophanate-methyl propineb, etc while the insecticides were imidacloprid, milbemectin, methomyl, etc. Main formulation types of pesticide were wettable powder and emulsifiable concentrate. By different fruit vegetables and cultivation patterns, pesticide use per unit area was revealed red pepper (field cultivation, 13.2kg/ha), cucumber (field cultivation, 12.4kg/ha), sweet melon (field cultivation, 11.2kg/ha) as high pesticide use crops, meanwhile, water melon (greenhouse cultivation, 1.2kg/ha), sweet melon (greenhouse cultivation, 2.2kg/ha), strawberry (field cultivation, 2.8kg/ha) as low pesticide use crops.

농약사용과 관련하여 농산물의 안전성 확보 및 환경영향 감소를 위한 농약사용 지표 개발에 활용하고자 고추, 딸기, 수박, 오이, 참외, 토마토 등을 대상으로 재배면적별 30지역 200농가를 선정하여 국내과 채류 재배 환경 중 농약의 사용량을 조사 분석하였다. 과채류 재배시 용도별 농약 사용량은 살균제 > 살충제 > 제초제 순으로 많았으며, 살균제의 사용이 약 $70\sim80%$를 차지하였다. 살균제의 주요 사용농약은 mancozeb, thiophanate-methyl, propineb 이었으며, 살충제는 imidacloprid, milbemectin, methomyl 등이 많이 사용되었다. 농약제형별 농약사용량은 수화제, 유제 중심으로 사용하는 경향을 나타냈다. 한편 단위면적당 농약 사용량은 고추 노지재배 (13.2 a.i.kg/ha), 오이 노지재배 (12.4 a.i.kg/ha), 참외 노지재배 (11.2 a.i.kg/ha) 등에서 많은 농약을 사용하였으나, 수박 시설하우스재배 (1.2 a.i.kg/ha), 참외 시설하우스재배 (2.2 a.i.kg/ha), 딸기 노지재배 (2.8 a.i.kg/ha) 등에서는 매우 작은 양의 농약을 사용하였다. 따라서 농약사용에 대한 조사 및 분석을 지속적으로 수행하여 농약에 대한 위해성을 경감하고, 농업환경의 보존을 반영시키는 정책개발이 수반되어야 할 것이다.

Keywords

References

  1. Miles R. Thomas (1999) OECD Guidelines for the Collection of Pesticide Usage Statistics within Agriculture and Horticulture, p40, Paris, France
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  8. 조용섭 (1992) 농업에서 농약의 역할. 식물보호연구 4:16-28