DOI QR코드

DOI QR Code

Antimicrobial Activity of Solvent Fraction from Cornus officianalis

산수유의 용매분획별 항균활성

  • Published : 2003.08.01

Abstract

To develop natural food preservatives, ethanol and water extracts were prepared from the cornus (Cornus of officianalis) and antimicrobial activities were examined against 10 microoganisms which were food borne pathogens and/or food poisoning microoganisms, food-related bacteria and yeasts. Ethanol extract exhibited antimicrobial activity for the microoganisms tested, except lactic acid bacteria and yeast. Especially, minimum inhibitory concentrations (MIC) of the ethanol extracts were determined as 0.25 mg/mL against bacteria and 2 mg/mL against target lactic bacteria and yeasts. Antimicrobial activity of the ethanol extracts were not destroyed by the heating at 121$^{\circ}C$ for 15 min and not affected by pH. The ethanol extract of cornus exhibiting high antimicrobial activities were fractionated in the other of diethylether and butanol fractions to test antimicrobial activity The antimicrobial activity adjust bacteria test was highest in the ethanol fraction.

다양한 기능성을 갖는 산수유를 대상으로 새로운 식품개발 및 천연 보존료 개발의 일환으로 물, 에탄올, 에칠아세테이트로 추출한 항균활성 물질을 몇종의 병원균과 식중독균 식품과 관련이 있는 세균, 젖산균 및 효모 등 10개 균주에 대하여 항균활성 검색을 하였으며, 항균력 이 강한 산수유 에탄올 추출물을 용매 계통분획하여 각 분획별 항균활성을 조사하였다. 또한 에탄을 추출물의 최소저해농도, 추출물에 함유된 항균성물질의 열안정성 pH등을 조사하였다. 산수유 과육과 씨 추출물의 항균활성은 에탄을 추출물과 물 추출물이 10균주중 세균에 대하여 항균활성이 강하였으나, 젖산균 및 효모에 대해서는 항균활성이 나타나지 않았다. 산수유의 에탄올 추출물을 핵산, 디에칠에테르, 에칠아세테이트 및 물로 용매계통분획하여 얻은 각 분획물의 항균활성은 에칠아세테이트와 물층에서 강한 항균활성을 보였고 균주별로 일반세균은 항균활성이 나타났으며, 효모와 젖산균에서는 항균활성이 나타나지 않았다. 산수유 과육과 씨의 에탄올 추출물의 최소저해농도는 세균이 0.25 mg/mL이었고, 효모와 젖산균 이 2 mg/mL이었다. 산수유의 과육 에탄을 추출물 농도의 영향은 B. subtilis는 0.25 mg/mL 이하의 농도에서는 균 증식이 증가되었으나 0.5 mg/mL 농도에서는 억제되었다. E. coli는 0.25 mg/mL이하의 농도에서는 배양 16시간까지 균 증식이 억제되다가 그 이후 서서히 증가되었다 산수유의 에탄을 추출물에 함유되어 있는 항균활성 물질은 121$^{\circ}C$에서 15분간 가열한 후에도 그 활성이 유지된 것으로 보아 열에 안정하였으며, pH의 변화에도 항균활성의 변화가 거의 없는 것으로 나타났다.

Keywords

References

  1. 芝崎勳. 1983. 抗菌性天然添加物開發の現狀と使用の上問題點. New Food Industry 25: 28-34.
  2. Nanayama M. 1996. Antibacteral substances in food. Jpn J Food Microbial 12: 209-213. https://doi.org/10.5803/jsfm.12.209
  3. Fromtling RA, Bulmer GS. 1978. In vitro of aqueous extract of garlic (Allium sativum) on the growth and viability of Cryptococcus neformans. Mycologia 70: 397-401. https://doi.org/10.2307/3759038
  4. Ueda S, Yamashita H, Nakajima M, Kuwabara Y. 1982. Inhibition of microorganisms by spice extracts and flavouring compounds. Nippon Shokuhin Kogyo Gakkaishi 29: 111-116. https://doi.org/10.3136/nskkk1962.29.2_111
  5. 山下一美. 1985. 香辛料 利用したう天然保存劑. New Food Industry 27: 35-41.
  6. Ahn EY, Shin DH, Beak NI, Oh JA. 1998. Isolation and identification of antimicrobial active substance from Glycyrrhiza uralensis FISCH. Korean J Food Sci Technol 30: 680-687.
  7. Ahn EY, Shin DH, Beak NI, Oh JA. 1998. Isolation and identification of antimicrobial active substance from Sophora flavescens Ait. Korean J Food Sci Technol 30: 672-679.
  8. Lee IE, Cho SH. 2000. Antimicrobial effect of Aristolochia contorta Bge. extract on the growth of pathogenic and putrefactive microorganisms. J Korean Soc Food Sci Nutr 29: 1107-1111.
  9. Chung KH, Lee SH, Lee YC, Kim JT. 2001. Antimicrobial activity of omija (Schizandra chinensis) extracts. J Korean Soc Food Sci Nutr 30: 127-132.
  10. Kim KH, Min KC, Lee SH, Han YS. 1999. Isolation and identification of antimicrobial compound from dandelion (Taraxacum platycarpum D). J Korean Soc Food Sci Nutr 28: 822-829.
  11. Piddock LJV. 1990. Techniques used for the determination of antimicrobial resistance and sensitivity in bacteria. J Appl Bacteriol 68: 307-318. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.1990.tb02880.x
  12. Bauer AW, Kibby MM, Sherris JC, Turck M. 1966. Antibiotic susceptibility testing by a standardized single disk method. Am J Clin Pathol 45: 493-496.
  13. 李在根, 龍口和惠, 提將和, 渡邊忠雄. 1985. グリシンと二, 三の藥劑の抗菌力倂用效果. 日本食品衛生學雜誌 26: 279-284.
  14. MacLowry JD, Jaqua MJ. 1970. Detailed methodology and implementation semiautomated serial dilution microtechnique for antimicrobial susceptibility testing. Appl Microbiol 20: 46-53.
  15. Pearson RD, Steigbigel RT, Davis HT, Chapman SW. 1980. Method for reliable determination of minimal lethal antibiotic concentrations. Antimicrob Agents Chemother 18: 699-708. https://doi.org/10.1128/AAC.18.5.699
  16. Murray PR, Jorgensen JH. 1981. Quantitative susceptibility test methods in major United States medical centers. Antimicrob Agents Chemother 20: 66-70. https://doi.org/10.1128/AAC.20.1.66
  17. Lee BW, Shin DH. 1991. Screening of natural antimicrobial plant extract on food spoilage microorganisms. Korean J Food Sci Technol 23: 200-204.
  18. Hong ND, Rho YS, Kim NJ, Kim JS. 1990. A study on efficacy of Ulmi cortex. J Korean Soc Pharm 21: 217-222.
  19. Park UY, Chang DS, Cho HR. 1992. Screening of antimicrobial activity for medicinal herb extracts. J Korean Soc Food Sci Nutr 21: 91-96.

Cited by

  1. Antimicrobial Activity of Extract vol.33, pp.7, 2004, https://doi.org/10.3746/jkfn.2004.33.7.1098
  2. Quality Characteristics of Muffin with Added Corni fructus Powder vol.30, pp.6, 2014, https://doi.org/10.9724/kfcs.2014.30.6.726
  3. Optimization of Corni fructus Extracts by Response Surface Methodology vol.41, pp.3, 2012, https://doi.org/10.3746/jkfn.2012.41.3.390
  4. Antioxidant and Antigenotoxic Effects of Sansuyu Fruit (Corni fructus) Extracted with Water at Different Temperatures vol.40, pp.2, 2011, https://doi.org/10.3746/jkfn.2011.40.2.149
  5. 산수유 에탄올 추출물의 생리활성 vol.38, pp.3, 2003, https://doi.org/10.3746/jkfn.2009.38.3.287
  6. 인체 전립선암세포에서 산수유 에탄올 추출물의 환경호르몬에 대한 방어효과 vol.38, pp.6, 2009, https://doi.org/10.3746/jkfn.2009.38.6.663
  7. 산수유 에탄올 추출물의 Sarcoma-180 세포에 대한 항암 효과 vol.39, pp.7, 2003, https://doi.org/10.3746/jkfn.2010.39.7.960
  8. 국화차를 포함하는 허브차의 CCl4로 유도된 간세포손상 보호 및 항유전독성 효과 vol.40, pp.1, 2003, https://doi.org/10.3746/jkfn.2011.40.1.078
  9. 산수유 종자 추출물의 화장품 방부효능에 관한 연구 vol.33, pp.2, 2003, https://doi.org/10.12925/jkocs.2016.33.2.333
  10. 산수유(Corni fructus) 분획 추출물의 항산화 활성 및 RAW 264.7 대식세포에서 염증매개물질 억제 효과 vol.23, pp.6, 2003, https://doi.org/10.11002/kjfp.2016.23.6.876
  11. Change of Physiological Activities of Chungkukjang according to the Addition Stage of Cornus officinalis, Heat Treatment and Salt Concentration vol.27, pp.6, 2003, https://doi.org/10.17495/easdl.2017.12.27.6.600