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Selection of Promising Barley Cultivar for Silage 2. Nutrient value and total digestible nutrient yield

사일리지용 우량 보리품종 선발 2. 사료가치 및 TDN 수량

  • Kim, W.H. (National Livestock Research Institute, RDA) ;
  • Seo, S. (National Livestock Research Institute, RDA) ;
  • Yoon, S.H. (National Livestock Research Institute, RDA) ;
  • Kim, K.Y. (National Livestock Research Institute, RDA) ;
  • Cho, Y.M. (National Livestock Research Institute, RDA) ;
  • Park, T.I. (National Honam Agricultural Experiment, RDA) ;
  • Koh, J.M. (National Youngnam Agricultural Experiment, RDA) ;
  • Park, G.J. (National Livestock Research Institute, RDA)
  • Published : 2003.12.01

Abstract

This study was carried out to a comparison of nutrient value and total digestible nutrient yield f3r select the promising barley cultivar for whole crop silage in paddy field of Suwon from 1998 to 2001. In milk stage, acid deferent fiber(ADF) content of barley were 27.3 ∼ 29.1, 27.4 ∼ 30.4 at yellow ripe stage. Neutral deferent fiber(NDF) content of milk and yellow ripe stage were 50.6 ∼ 55.9 and 53.1 ∼ 00.0. Also, total digestible nutrient(TDN) content of milk and yellow ripe stage we.e 65.4 ∼ 67.4 and 64.3 ∼ 67.7. And TDN yield at milk and yellow ripe stage were 4,120 ∼ 5,528 and 5,674 ∼ 6,569 MT per ha and in vitro dry matter digestibility(IVDMD) at milk and yellow ripe stage were 65.8 ∼ 74.6 and 64.6 ∼ 73.9. The for promising barley cultivars for whole crop silage in paddy field were Albori at Suwon. it was best before yellow ripe stage for harvest in cropping system.

본 연구는 답리작에서 사일리지용 보리 우량품종 선발을 위해 경기 수원(축산연)에서 1999 ∼ 2001년까지 3년간 생육단계별로 사료가치 및 TDN수량 등을 조사하였다. 총체보리의 유숙기 때의 ADF 함량은 27.3 ∼ 29.1% 이었고 황숙기의 경우 27.4 ∼ 30.4%이었다. 또한 유숙기와 황숙기 때의 NDF 함량은 50.6 ∼ 55.9% 그리고 53.1 ∼ 60.6. 유숙기와 황숙기의 TBN 함량은 65.4 ∼ 67.4% 그리고 64. 3 ∼ 67.7%이었다. 또한 ha 당 TDN 수량은 유숙기 때 4,120 ∼ 5,528kg, 황숙기 때 5,674 ∼ 6,569kg 이었다. 그리고 소화율은 유숙기 65.8 ∼ 74.6% 이었고 황숙기 때 64.6 ∼ 73.9% 이었다. 본 시험에서 수량 및 사료가치를 고려하여 수원지역에서는 총체용 보리 우량 품종은 알보리이며, 작부체계에 있어서 황숙기 때 수확하는 것이 유리하다.

Keywords

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