Germination, Seedling Emergence, and Growth of Burcucumber Affected by Maturity and Size

안동대목 종자의 크기와 등숙 정도에 따른 발아.유묘 출현 및 생장

  • 강진호 (경상대학교 농업생명과학대학) ;
  • 전병삼 (경상대학교 농업생명과학대학) ;
  • 윤수영 (경상대학교 농업생명과학대학) ;
  • 이상우 (경상대학교 농업생명과학대학) ;
  • 정종일 (경상대학교 농업생명과학대학)
  • Published : 2003.06.01

Abstract

Burcucumber (Sicyos angulatus L.), used as a medicinal or rootstock for cucurbitaceous crops have shown high variation in seed maturity and size. This study was carried out to determine the effect of seed maturity and size on seed germination, seedling emergence and growth of burcucumber, Seeds collected from a native site were divided into small, medium and large ones after sorted to mature and immature ones. Their germination, seedling emergence and growth were done in indoor and a green house. Mature seeds showed higher germination and seedling emergence rate than immature ones. Regardless of their maturity, medium. and small seeds showed higher germination rate than large ones. Medium and large seeds, however, had the greatest and the least seedling emergence, respectively. Seedling height, number of true leaves areas of cotyledons and true leaves except hypocotyl length were increased with increased seed size although were not affected by the maturity. Cotyledon, leaf, hypocotyl, root and their total dry weights were greater in large mature seeds than large immature ones while increased with increased seed size in both maturities.

야생의 안동대목은 종자의 크기 및 충실도에 많은 변이를 보이고 있다. 본 연구는 약용 및 박과접목묘의 대목용으로 이용되고 있는 안동대목 종자의 크기 및 성숙 정도가 발아, 유묘 출현 및 생장에 미치는 영향을 조사하기 위하여 실시되었던 바 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 안동대목 종자의 발아율 및 유묘출현율은 미성숙 종자에 비하여 성숙 종자에서 높았다. 그러나 종자의 크기에 따른 발아율은 성숙 종자와 미성숙 종자 모두 대립종자에 비하여 중립 또는 소립종자에서 높았던 반면, 유묘출현율은 중립종자에서 가장 높고 대립종자에서 가장 낮았다. 종자 크기와 성숙 정도가 유묘 형태 및 생장에 미치는 영향으로는 하배축 길이를 제외한 초장, 본엽수, 자엽 및 본엽의 면적은 종자 크기가 클수록 길고 많았던 반면, 종자의 성숙 정도간에는 차이가 없었다. 그러나 각 부위 및 전체 건물중은 미성숙 대립종자보다는 성숙 대립종자에서, 성숙 유무에 관계없이 종자의 크기가 클수록 많았다

Keywords

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