The Influence of Water Temperature and Salinity on the Filtration Rates of the Short-necked clam, Ruditapes philippinarum

수온과 염분 변화에 따른 바지락의 여과율 변동

  • Published : 2003.06.01

Abstract

The present study was performed to describe the influence of water temperature and salinity on the filtration rates of the short-necked clam, Ruditapes philippinarum. The clams were collected at tidal flat near Yeosu city, Cheollanamdo, Korea, from July 2001 to August 2001. Diatoms, Phaeodactylum tricornutum (KMCC B-128), were indoor-cultured by f/2 medium, and were used to measure the filtration rate of the clams. Filtration rates of the clams were measured by indirect method. Cell concentrations of food organisms were determined by direct counting cells using the hemacytometer under the light microscope. The filtration rate of the clams increased with temperatures up to the optimum temperature, circa 25$^{\circ}C$. Above this optimum temperature, the filtration rate decreased drastically. Also the filtration rate of the clams increased with salinity up to 35 psu. The maximal filtration rates of the clams were recorded at 20-25$^{\circ}C$, similar to be known as the optimal temperature for their growth, and 25-35 psu, respectively. The minimal filtration rates of the clams were recorded at 5$^{\circ}C$ and 15 psu. At the similar temperature and salinity, the filtration rate of the younger clams was higher than that of the older ones. Thermal coefficient, Q$_{10}$ values at low temperature range were much higher than those at high temperature range. These results indicate the short-necked clam is more sensitive in cold water. As they grow up, they become more stronger against their ambient environmental changes, such as thermal-shock, salinity changes.

본 연구는 바지락의 기초 생물, 생태학적 정보의 하나로써, 수온 및 염분의 변화가 바지락의 여과율에 미치는 영향을 파악하기 위하여 수행되었다. 실험에 사용된 바지락은 전남 여수시 화양면에 위치한 갯벌에서 채집하여 사용하였고, 먹이생물은 규조류, Phaeodactylum tricornutum을 실내에서 단일종 배양하여 사용하였다. 여과율측정은 간접측정법을 사용하였고 먹이생물의 농도는 광학현미경하에서 혈구계산판을 이용하여 직 접 계수하였다. 1, 2, 3년생 바지락 모두 수온이 증가할수록 여과율도 증가하였고 20-25$^{\circ}C$에서 최대여과율을 보였으며 25$^{\circ}C$이상에서 대체로 감소하는 경향이었다. 염분 변화에 대해서는 대체로 25-35 psu에서 최대여과율을 보였고 염분이 감소할수록 여과율도 감소하였다. 연령별 바지락의 여과율은 수온,염분 변화에 관계없이 1년생 바지락이 2, 3년생 바지락에 비해 뚜렷하게 높은 여과율을 나타내었다. 온도계수 Q$_{10}$값은 대체적으로 저온(5-15$^{\circ}C$) 에서 높게 나타났고 회귀분석의 결과, 수온변화에 대한 바지락의 여과율 곡선은 대체적으로 오른쪽으로 치우친 경향이었다. 이러한 결과로 바지락의 여과율은 저온의 수온범위에서 더욱 민감하게 영향을 받는 것으로 생각된다.

Keywords