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Evaluation of the Nutritive Value of Local Defatted Rice Bran and Effects of Its Dietary Supplementation on the Performance of Broiler Chicks

국내산 탈지미강의 영양적 가치 평가와 사료 내 첨가가 육계 생산성에 미치는 영향

  • Kim, E.J. (Animal Resources Research Center, College of Animal Husbandry, Konkuk University) ;
  • Ahn , B.K. (Animal Resources Research Center, College of Animal Husbandry, Konkuk University) ;
  • Kang, C.W. (Animal Resources Research Center, College of Animal Husbandry, Konkuk University)
  • 김은집 (건국대학교 축산대학 동물자원연구센터) ;
  • 안병기 (건국대학교 축산대학 동물자원연구센터) ;
  • 강창원 (건국대학교 축산대학 동물자원연구센터)
  • Published : 2003.10.31

Abstract

Two experiments were conducted to evaluate the nutritive values of defatted rice bran (DRB) and examine the effects of its dietary supplementation on broiler performances. In Experiment 1, to measure true metabolizable energy (TME), nitrogen corrected true metabolizable energy (TMEn), and true amino acid availability (TAAA), 30g of DRB sample was forced-fed to each of 16 ISA-Brown roosters followed by a 48h collection of excreta. The TME and TMEn values for DRB were 2.19 kcal/g and 2.05 kcal/g, respectively. The mean value of TAAA of the 15 amino acids in DRB was 77.29%. In Experiment 2, a total of 72 Avian broiler chicks were divided into 4 groups with 3 replicates of 6 birds per replicate, and fed one of the experimental diets containing 0, 5, 10 or 15% of DRB. Feed intake, weight gain, feed conversion rate, and body composition were measured for 3 weeks. Although there were no significant differences (P$\geq$0.05), body weight gain and feed intake of chickens fed a diet containing 15% DRB were slightly higher than those of the other groups. From these results, it can be concluded that feed formulation using TMEn and TAAA of DRB is an effective method for assuring feed quality and DRB can be supplemented to broiler rations up to 15% level.

본 연구는 탈지미강의 부존사료원료로써의 영양적 가치 평가와 사료 내에 첨가수준을 달리했을 때 육계의 생산성에 미치는 영향을 구명하기 위한 목적으로 수행되었다. 실험Ⅰ에서는 절식구 8수, 탈지미강 급여구 8수, 총 16수의 종계 수탉을 공시하여 강제급여에 의해 탈지미강의 TME, TMEn 및 TAAA를 평가하였다. 탈지미강의 TME와 TMEn은 건물 기준으로 각각 2.19 kcal/g, 2.05 kcal/g이었으며, 15개 아미노산의 평균 생체이용률은 77.29%로 나타났다. 실험Ⅱ에서는 옥수수와 대두박 위주의 대조구 사료와 탈지미강을 5%, 10% 및 15% 수준으로 첨가한 실험사료를 총 72수의 육계 (4처리, 3반복, 반복당 6수)에 3주간 급여하였다. 사료섭취량은 탈지미강 15% 첨가구에서 가장 높았지만 처리간에 통계적인 유의차는 없었다. 주당 증체량은 탈지미강을 여러 수준으로 첨가한 처리구에 비해 대조구에서 가장 높은 것으로 나타났다. 탈지미강 10% 및 15% 첨가구에서는 대조구에 비해 약간 높아졌으나 통계적인 유의차는 인정되지 않았다. 탈지미강 5% 첨가구에서 통계적인 유의차는 나타나지 않았지만 사료요구율이 가장 낮은 것으로 나타났다. 본 실험에서는 사료 원료의 정확한 품질 평가 및 생체이용률을 근거로 사료를 배합했을 때 항영양인자가 함유되어 있지 않는 한 사료의 품질저하를 막을 수 있었고, 탈지미강 역시 가금 사료 내에 다양한 수준으로 첨가하여 부존사료원료로써 이용할 수 있다는 결과가 시사되었다.

Keywords

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Cited by

  1. Effects of increasing supplementation levels of rice bran on milk production and fatty acid composition of milk in Saanen dairy goats vol.53, pp.5, 2013, https://doi.org/10.1071/AN12124