The study of Efficient Treatment Conditions on the Composting of Foodwaste

음식쓰레기의 퇴비화공정의 적정운전조건 검토

  • Received : 2003.06.05
  • Accepted : 2003.06.13
  • Published : 2003.06.30

Abstract

The purpose of this study was to investigate the optical conditions to satisfied the salt concentration of 1% below of compost produced by using the material of foodwaste and sawdust. We changed the mixing ratios of foodwaste : sawdust from 7:3 to 3:7 and the ratios of foodwaste : rice hull from 6.5:3.5 to 4:6. We analyzed C/N, pH, temperature, water content, volatile solid, salt, heavy metals to check the degree of composting. The running conditions of composting were $80{\sim}133{\ell}/min{\cdot}m^{3}$ of air flow rate, 1:4 of time interval(on:off) and 7days of turning interval. Running times were 28days. The optical mixing ratio of foodwaste : sawdust was 6:4 when we compared many factors. Especially when the mixing ratios of foodwaste : sawdust or foodwaste : sawdust were 7:3 or 6:4, the composting was not accomplished by the reason of low C/N. The concentrations of heavy metal were sufficiently low to satisfied the satandard of organic compost. The salt concentration was 0.43%-0.46% that was the half of initial concentration. The rice hull was the good in pore rate and 통기성, and so it can used alternative material.

음식물쓰레기 이용 퇴비화의 운전 및 염분저감을 위한 적정조건 검토을 위한 연구를 수행하여 이하의 결과를 얻었다. 음식쓰레기와 톱밥을 7:3, 6:4, 5:5, 4:6, 3:7 비율로 혼합하여 실험한 결과 6:4에서 가장 안정화된 퇴비가 생산될 수 있었다. 한편 음식물쓰레기 : 톱밥의 혼합비가 7:3 및 음식물쓰레기 : 왕겨의 혼합비가 6.5 : 3.5 와 6:4의 경우는 초기 C/N비 자체가 낮게 나타나 적정 퇴비화를 이룩하기 어려웠다. Agent로 톱밥을 혼합한 경우와 왕겨를 혼합한 경우 모두 pH가 급격히 상승하다가 안정화되어 7.5~8.5를 유지하였다. 수분함량은 왕겨를 사용한 경우가 톱밥을 사용한 경우보다 수분감량율이 높게 나타나 톱밥보다 공극율 및 통기성이 원활함을 알 수 있었다. 따라서 톱밥대체제로 이용가능 했다. 탄소화합물 함량은 톱밥의 경우 음식물쓰레기의 혼합 비율이 낮을수록, 왕겨의 경우 음식물쓰레기의 혼합 비율이 높을수록 높았다. 유해성분(납외7종)은 비료기준치 이하를 나타내 안전한 것으로 판별되었다. 염분의 경우 0.43-0.46%을 나타내어 비료기준치(1%)의 1/2로 저감되었다. 이상의 결과를 종합해 보면 음식물쓰레기 퇴비화에 있어 음식물쓰레기와 Agent의 혼합비가 6:4 일 때, Agent로는 왕겨보다 톱밥을 혼합할 때 효율적인 것으로 나타났다.

Keywords