The Effect of Eating Habits and Lifestyle on the Food Intake of University Students in Daejeon

대전지역 대학생들의 식생활 실태 및 생활습관이 식품섭취에 미치는 영향

  • 박상욱 (한남대학교 식품영양학과)
  • Published : 2004.02.01

Abstract

To investigate the effect of eating habits and lifestyle on the food intake of university students in Daejeon, 104 male students(26.75%) and 282 female students(73.75%) were surveyed about their food intake, eating habits, and lifestyle using the questionnaire. The major food served as breakfast was steamed rice(76.05%) and there was a little significant difference between male and female. The major food served as lunch was also steamed rice(73.77%) and male students ate it more than female ones. According to the survey, 41.95% of the subjects had breakfast regularly, and 24.35% seldom, which showed no significant difference between male and female. In case of lunch, the percentile of subjects(54.55%) who had regularly eaten lunch was more than that of breakfast, and there was a little significant difference between male and female. The survey said most subjects(49.22%) had eaten dinner irregularly, which rate was higher in male students. The meal skipped usually was the breakfast(24.35%), which rate was higher in female students. The reason why the subjects skipped the meal was mainly due to the lack of sufficient time for breakfast and lunch, and for dinner to the weight loss. Among the subjects, 80% said they were non-smokers; 96.44% in female students and 35.58% in male ones. In case of drinking, most subjects said they sometimes drank(67.19%) and the frequency of drinking was once or twice a month(51.99%), which showed the significant difference between male and female. In the aspects of effects of drinking and smoking on the food intake, the drinking practice after eating was shown to be the highest(55.98%); smoking generally affected the food intake, which showed the difference between male and female. Food intake during the examination period didn't show any differences to the usual one or increased a little bit, which showed a difference between male and female. Losing appetite during the examination period was shown mainly in the female students. When they felt blue or tired, the food intake decreased, which showed a significant difference between male and female was shown. When feeling good, the food intake significantly increased, which showed a significant difference between male and female. Therefore, there was a significant difference between male and female in the actual eating habits and in the aspects of food intake.

대전지역 대학생들의 식생활 실태 및 생활습관이 식품섭취에 미치는 영향을 조사하기 위해 대전지역의 대학생들을 대상으로 식품섭취, 식습관, 생활습관실태를 설문지를 이용하여 조사한 결과는 다음과 같다. 조사대상자들의 일반사항은 남학생 104명(26.75%), 여학생 282명(73.75%)으로 전체 386명이었다. 거주형태는 58.70%로 가장 많았고 다음이 자취 28.05%, 하숙 5.97%, 친척집 3.9% 순이었다. 한달 용돈은 전체적으로 20∼30만원 미만이 가장 높게 나타났으며, 성별로는 유의적인 차이를 보였다(p<0.01). 한달 외식비용은 전체적으로 5∼10만원 미만이 가장 많은 것으로 나타났으며, 성별간에는 유의적인 차이를 보였다(p<0.001). 조사대상자의 식사 이용형태에 대해서 아침식사에 주로 이용하는 것은 전체적으로 밥류 76.05%이었으며, 성별간에는 유의적인 차이가 없었다. 점심식사에 주로 이용하는 것은 전체적으로 밥류 73.77%로 가장 많았고, 다음으로 라면, 국수류 순이었으며. 성별간에는 유의적인 차이를 나타내었다. 식습관의 실태에 대해서는 아침식사에 대해 '규칙적으로 한다'41.95%이었고, 점심식사는 '규칙적으로 한다'가 54.55% 이었으며 성별간에는 유의적인 차이가 없었다. 저녁식사는 '불규칙적으로 한다'가 49.22% 이었고, 성별간에는 유의적인 차이를 보였다. 식사를 거르는 때를 보면 전체적으로 아침을 먹지 않는 비율이 24.35%로 가장 높았고, 저녁 4.40%, 점심 2.08% 순이었다. 성별로는 유의적인 차이를 보였다. 식사를 거르는 이유에 대해서는 아침식사, 점심식사 모두 '시간이 없어서'가 가장 높게 나타났으며, 저녁식사를 거르는 이유에 대해서는 '체중을 줄이려고'에서 가장 높았고 성별간에는 모두 유의적인 차이를 나타내었다. 생활습관의 실태조사에서 흡연은 '안한다'80.0%로 나타났고, 음주는 '가끔 마신다'가 67.19%로 가장 높았으며, 성별로는 각각 유의적인 차이를 보였다. 음주 및 흡연이 식품섭취에 미치는 영향에 대해서는 음주시에 식품섭취에서 '식사후 음주한다'가 55.98%로 가장 높았고, 성별간에는 유의적인 차이가 없었다. 흡연시에 식품섭취에 미치는 영향에 대해서는 '영향을 주지 않는다'에서 47.66%로 높았지만 '약간 영향을 준다'32.03%, '많이 영향을 준다' 20.31%로 흡연이 영향을 주는 비율이 많든 적든 52.34% 로 흡연과 식품섭취에는 관련이 있는 것으로 나타났다. 성별로는 유의적인 차이를 보였다. 흡연 후 밥맛에 영향을 주는가에 대해서는 '잘 모르겠다'가 높게 나타나 흡연이 밥맛에 큰 영향을 미치지 않음을 알 수 있었으며. 성별로는 유의적인 차이를 나타내었다. 심리적인 변화에 따른 식품섭취와의 관계를 조사한 결과 시험기간중의 식품섭취는 '평상시와 같다'는 응답이 43.23%로 높게 나타났으나 '감소한다'38.80%, '증가한다'17.97%의 비율의 합계가 56.67%로 스트레스를 받으면 심리적으로 식품섭취에 영향을 주는 것으로 나타났다. 기분이 우울할 때 식품섭취의 변화는 '감소한다'가 46.61%로 가장 높게 나타났으 며, 피곤할 때는 식품섭취의 변화는 '감소한다', 78.24%로 가장 높았고, 즐거울 때 식품섭취의 변화는 '증가한다'에서 50.26%로 가장 높게 나타났다. 식품섭취증가 후에 나타나는 심리적인 변화는 '체중의 우려가 생긴다'에서 57.70%로 가장 높게 나타났고, 식품섭취감소 후에 나타나는 심리적인 변화는 '느낌없다'가 42.86%로 가장 높았다. 이러한 각각의 심리적인 변화에 따른 식품섭취의 관계에 대해서는 성별간에 모두 유의적인 차이를 나타내었다. 본 연구를 통하여 식생활 습관의 여러 가지 양상을 비교함으로써 현재의 식생활 실태를 파악하였으며 또한 생활습관이 식품섭취에 영향을 미치는 것으로 조사되었다. 따라서 식습관은 건강의 유지에 중요한 영향을 미치므로 잘못된 습관을 고쳐 나갈 수 있도록 학교나 가정에서 매스컴 등으로 바람직한 식생활교육을 지도하여야 할 것이다.

Keywords

References

  1. J East Asian Soc Dietary Life v.3 Knowledge, nutrition attitude and food preference among middle school Chang,S.H.
  2. Kor J Nutr v.17 Food preferences of college students Chang,Y.J.
  3. Kor J Dietary Culture v.14 Nutritional state and dietary behavior of the free-living elderly women Chang,N.S.;Kim,J.M.;Kim,E.J.
  4. J Korean Soc Food Sci Nutr v.30 Food preferences and nutrient intakes college students in Kangwon province Choi,Y.S.;Yoo,Y.J.;Kim,J.G.;Nam,S.M.;Jung,M.E.;Chang,C.K.
  5. Korean J Soc Food Cookery Sci v.18 Body mass index and food habits of female university students in Seoul Chung,N.Y.;Choi,S.N.
  6. Korean J Dietary Culture v.13 Dietary habit and perceived stress of college students in Seoul area Han,M.J.;Cho,H.A.
  7. Korean J Community Nutrition v.4 A study of teachers breakfast behavior and ideal breakfast types Hwang,H.S.;Lee,J.S.
  8. Kor J Dietary Culture v.13 A study on eating habits and food preference of rural elementary school students Jun,A.N.;Ro,H.K.
  9. Korean J Dietary Culture v.10 A study on the nutritional knowledge, food habits, food preference and nutrition intakes of urban middle-aged women Jang,H.S.;Kwon,C.S.
  10. Kor J Dietary Culture v.13 A study on the nutritional status and health condition of elderly in ulsan area Jeong,M.S.;Kim,H.K.
  11. Korean J Community Nutrition v.7 Effects of nutrition knowledge dietary habits and life style on the health of college students in the chungnam area Kim,I.S.;Yu,H.H.;Han,H.S.
  12. J Korean Food Cookery Sci v.17 The survey of meal habits for the urban salaried workers Kim,E.S.;Jung,B.M.;Chun,H.J.
  13. Korean J Community Nutrition v.5 The effects of smoking and alcohol drinking on nutritional status and eating habits in adult males Kwang,C.S.;Lee,J.W.;Hyun,W.J.
  14. Korean J Dietary Culture v.11 Fast food consumption patterns of college students in ulsan Kim,H.K.
  15. Korean J Dietary Culture v.10 A study on lunch meal Practice of the college students in Seoul area Lee,H.B.;Yoo,Y.S.
  16. Korean J Dietary Culture v.8 A study on dietary behaviors of college students on Pusan Lyu,E.S.
  17. J Nutr Educ v.31 Comparison of college students current eating habits and recollections of there childhood food partices Laurel,B.;Janice,F.
  18. Korean J Community Nutrition v.6 Study of the factors influencing food consumption by food frequency questionnaire of university students in Taejon Lee,M.S.;Lee,J.W.;Woo,M.K.
  19. Kor J Dietary Culture v.10 Nutritional Knowledge, attitude and behavior of college students in Seoul and Kyunggido area Lee,K.W.;Lee,Y.M.
  20. J Korean Soc Food Sci Nutr v.28 The eating behaviors and nutrient intakes of third grade primary school children in Kwangju Lee,S.S.;Choi,I.S.;Oh,S.H.
  21. Korean J Soc Food Cookery Sci v.17 Dietary behaviors and food perception of Koreans living in Seoul by age and gender Park,J.W.;Ahn,S.J.
  22. J East Asian Soc Dietary Life v.13 A comparison of dietary behavior and health related lifestyles of food and nutrition major and non major university students in Incheon area Rho,J.O.;Woo,K.J.
  23. J East Asian Soc Dietary Life v.13 A study on the dietary behavior of students and utilization of university foodservice in Incheon area Rho,J.O.;Woo,K.J.
  24. Korean J Soc Food Cookery Sci v.18 A study on the breakfast habits salaried people in Seoul Shin,K.H.;Chae,K.Y.;Yoo,Y.J.
  25. J Kor Home Econ v.36 Qualitative assessment of dietary intake of college students in Seoul area Song,Y.J.;Park,H.Y.;Lee,Y.S.
  26. J East Asian Soc Dietary Life v.13 A study of the dietary behavior and food preference of adolescents Woo,J.E.;Park,G.S.
  27. J Kor Home Econ v.19 A study on the survey for lunch of the college students in Seoul Yoo,Y.S.