Antimicrobial Activity in 2 Angelica Species Extracts

당귀속 2종 식물의 항균활성

  • 윤경원 (순천대학교 한약자원학과) ;
  • 최성규 (순천대학교 한약자원학과)
  • Published : 2004.10.01

Abstract

We investigated antimicrobial activity of methanol extract from Angelica gigas and A. acutiloba against three gram-positive bacteria(Bacilius cereus, B. subtilis, and Staphylococcus aureus), two gram-negative bacteria (Escherichia coli and Pseudomonas fluorescens), and one yeast (Saccharomyces cerevisiae). The antimicrobial activity was shown in only ethyl acetate fraction of shoot and root extracts from A. gigas. The activity of the fraction of shoot extract was remarkably potent against S. aureus. The ethyl acetate fraction of root extract showed great antimicrobial activity against B. subtilis and E. coli. The n-hexane fraction of shoot extract and the water fraction of root extract from A. acutiloba were not showed antimicrobial activity, in contrast, the ether fraction of shoot and root extracts showed great antimicrobial activity. S. cerevisiae was not inhibited by any fractions and species.

한방에서 당귀로 쓰여지고 있는 참당귀(Angelica gigas)와 일당귀 (A. acutiloba)의 추출물로 3종의 그람양성균, 2종의 그람음성균과 1종 효모에 대한 항균활성을 조사한 결과는 다음과 같다. 참당귀 지상부와 지하부 추출액의 항균활성은 ethyl acetate 분획물에서만 나타났는데 지상부 추출액에서는 그람양성균인 S. aureus에 대한 항균활성이 가장 강했고, 지하부 추출물에서는 그람양성균인 B. subtilis와 그람음성균인 E. coli에 대한 항균활성이 가장 강했다. 일당귀 추출액의 항균활성은 지상부 추출액은 n-hexane 분획물에서 지하부 추출액 은 water분획물에서 전혀 나타나지 않았으며 지상부와 지하부 추출액의 ether분획물에서 가장 강했다. 효모 S. cerevisiae에 대해서는 항균환성이 전혀 나타나지 않았다.

Keywords

References

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