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Effects of Safflower Seed Yoghurt on the Osteoporosis in Ovariectomized Rat

홍화씨 Youghurt 급여가 난소절제 Rat의 골다공증에 미치는 영향

  • Kim, K.Y. (Dairy Science Major, Division of Animal Science and Technology, College of Agriculture and Life Sciences, Gyeongsang National University, Institute of Agriculture & Life Sciences) ;
  • Kim, S.B. (Dairy Science Major, Division of Animal Science and Technology, College of Agriculture and Life Sciences, Gyeongsang National University, Institute of Agriculture & Life Sciences) ;
  • Lim, J.W. (Dairy Science Major, Division of Animal Science and Technology, College of Agriculture and Life Sciences, Gyeongsang National University, Institute of Agriculture & Life Sciences)
  • 김기영 (경상대학교 농업생명과학대학 동물자원과학부, 농업생명과학연구원) ;
  • 김상범 (경상대학교 농업생명과학대학 동물자원과학부, 농업생명과학연구원) ;
  • 임종우 (경상대학교 농업생명과학대학 동물자원과학부, 농업생명과학연구원)
  • Published : 2004.02.29

Abstract

This study was performed to investigate the effect of satllower(Carthamus tinctorius L.) seed yoghurt on osteoporosis. Sham-operated rats(control) were fed basal diet for 6 weeks. Ovariectomized rats were divided into 6 different experimental groups including basal diet group(G I), yoghurt diet group(G II) and 1% to 4% safflower seed yoghurt diet group(GIII to GVI). and fed with the experimental diet for 6 weeks, respectively. The feed intake, feed efficiency ratio and body weight gains of rats fed with the experimental diet for 6 weeks were analyzed, respectively, and the weight. length, strength, mineral content and density in left femur of the animals were determined, respectively. Also, the right femur tissues were observed by Scanning Electron Microscope(SEM). The level of feed intake was not different among all experimental groups. The feed efficiency ratio and body weight gain were high in safflower seed yoghurt groups, and GV and GVI appeared high specially. Density, strength, ash content and minerals content in left femur were similar between control and G I, and increased with increasing the amount of satllower seed in yoghurt. On the other hand, weight and length in left femur showed no difference among all experimental groups. From the results of SEM observation of right femur tissue, GVI showed high healing effects. From the results of this experiment the healing effects of satllower seed yoghurt diet group were higher than those of control and G I. Among the treatments, GVI showed the highest healing effects on the osteoporosis in ovariectomized rats.

홍화씨 yoghurt가 골다공증에 미치는 영향을 조사하기 위하여 sham-operation되어 6주간 정상식이한 군을 대조구로 하였고, 난소 절제하여 6주간 저칼슘식이한 군을 정상식이군(G I), yoghurt를 첨가하여 사육한 군(G II) 및 1%${\sim}$4%홍화씨yoghurt를 첨가하여 사육한 군(GIII${\sim}$GVI)으로 구분하여 실험식이를 급여하였다. 사료섭취량, 체중 증가량 및 사료효율을 알아보았고, 왼쪽 대퇴골의 무게, 밀도, 길이, 강도, 회분 및 무기질 함량을 조사하였다. 또한 오른쪽 대퇴골의 조직을 SEM으로 관찰하였다. 사료섭취량은 대구조와 실험구간 유의적인 차이는 없었다. 사료효율 및 체중 증가량은 홍화씨 yoghurt 식이구가 유의적으로(P < 0.05) 높았으며, 특히 GV와 GVI구가 높게 나타났다. 왼쪽 대퇴골의 밀도, 강도, 회분 및 미네랄 함량은 대조구와 G I간에 유사한 경향을 나타내었고, 홍화씨 첨가수준이 높을수록 유의적으로 높게 나타났다. 반면 무게와 길이는 전 실험구에 있어서 거의 일정하게 나타났다. 전자현미경으로 측정한 결과 4% 홍화씨 yoghurt 식이구(GVI)가 가장 골다공증 치유효과가 높은 것으로 나타났다. 이상의 결과 홍화씨 yoghurt 식이가 난소 절제 및 저칼슘식이를 한 rat의 골다공증에 미치는 효과에 있어서 정상식이 및 yoghurt 식이구보다 홍화씨 yoghurt 식이구가 높은 치유효과를 보였으며 가장 우수한 것으로 나타났다.

Keywords

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