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Effects of Natufermen® Supplementation to the Diet on the Perfermance of Weanling Pigs

사료내 Natufermen® 첨가가 이유 자돈의 생산성에 미치는 영향

  • Lim, H.S. (Department of Animal Science, Chung-Ang University) ;
  • Kim, B.H. (Department of Animal Science, Chung-Ang University) ;
  • Paik, I.K. (Department of Animal Science, Chung-Ang University)
  • 임희석 (중앙대학교 산업과학대학 동물자원과학과) ;
  • 김병한 (중앙대학교 산업과학대학 동물자원과학과) ;
  • 백인기 (중앙대학교 산업과학대학 동물자원과학과)
  • Published : 2004.12.31

Abstract

An Experiment was conducted to investigate the effects of Natufermen$^{(R)}$;(Aspergillus oryzae) supplementation on the performance, ammonia gas production, microbial population in manure and serum IgG in pigs. Forty eight cross bred(YLD) weanling pigs(35d old) were assigned to 4 treatments; Control(C), $C^+$ Natufermen 0.1%, $C^+$ Natufermen 0.2% $C^+$natufermen 0.3% for 6 week feeding trial. Each treatment had 4 replications of 3 pigs each. Natufermen$^{(R)}$ supplemented treatments tended to increase ADG and ADFI, but there were no significant differences among treatments. Supplementation of Natufermen$^{(R)}$ at the level of 0.2% improved ADFI/ADG(P<0.05). Ammonia gas production from manure was not significantly affected by treatments. All Natufermen$^{(R)}$ treatments increased in DM, crude ash and phosphorus digestibility(P<0.05). Serum IgG decreased as supplemention level of Natufermen$^{(R)}$ increased(P<0.05). Supplemtation of Natufermen$^{(R)}$ at 0.1% and 0.2% increased fecal Lactobacilli population at 3 wks after feeding treated diets(P<0.05). It is concluded that supplementation of Aspergillers oryzae product Natufermen$^{(R)}$ improved feed conversion ratio and digestibility of DM, crud ash and phosphours. Fecal ammonia gas production was not significantly affected but serum IgG level was decreased and CFU of fecal Lactobacilli was increased at 3 wks after feeding Natufermen$^{(R)}$ supplemented diets.

자돈사료내 Aspergillers oryzae를 주 균주로 하는 생균제제인Natufermen$^{(R)}$을 첨가시 생산성 및 분중 암모니아 발생량, 영양소 소화율, 혈청내 IgG, 분중 미생물 균총의 변화에 미치는 영향을 알아보기 위해 6주간의 실험을 실시하였다. 이유자돈 48두(3원교잡종(Y${\times}$L${\times}$D), 평균 초기체중 7kg$\pm$0.05)를 4처리 4반복 반복당 3두씩 배치하여 6주간 사양실험을 실시하였다. 시험 처리는 대조구(C), $C^+$Natufermen$^{(R)}$ 0.1%, $C^+$Natufermen$^{(R)}$ 0.2%, $C^+$Natufermen$^{(R)}$ 0.3% 이었다. 6주간의 사양성적에서 일당 증체량은 Natufermen$^{(R)}$ 첨가구들이 대조구에 비해 모두 증가하는 경향을 나타내었으나 유의적 차이는 나타나지 않았고 사료효율은 0.2% Natufermen 첨가구에서 대조구에 비해 유의적으로 개선되었다(P<0.05). 영양소 소화율에서는 건물, 회분, 인의 소화율이 Natufermen$^{(R)}$ 첨가구들 모두 유의적으로 증가하였으며 조단백질 소화율에서도 증가하는 경향을 나타냈다. 혈청내 IgG 농도는 Natufermen$^{(R)}$ 첨가 수준이 증가함에 따라 유의적으로 감소하였다. 실험 3주째 Natufermen$^{(R)}$ 0.1%, 0.2% 첨가구에서 대조구에 비해 분중 Lactobacilli가 유의적으로 증가하였다. 결론적으로 자돈사료내 Natufermen$^{(R)}$ 첨가는 사료효율을 개선시키며 건물, 조회분, 인의 소화율을 증가시키며, 분중 Lactobacilli 균총을 증가시켰다. 혈액내 IgG 수준은 Natufermenv$^{(R)}$의 수준이 높아질수록 낮아졌다.

Keywords

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