Cholesterol inhibitory activities of kaempferol and quercetin isolated from Allium victorialis var. platyphyllum

산마늘로부터 단리한 kaempferol과 quercetin의 콜레스테롤 저하 활성

  • Received : 2003.02.28
  • Accepted : 2003.04.03
  • Published : 2004.01.25

Abstract

Cholesterol inhibitory activity was investigated to develop the functional food from edible forest resources such as Allium victorialis var. platyphyllum and other 12 species. Among tested samples by enzyme-linked immunosorbant assay (ELISA), leaf extracts of A. victorialis var. platyphyllum inhibited 73.9% of the activities of 3-hydroxy-3-methylglutaryl coenzyme A reductase (HMG-CoA reductase) which is the highly regulated and major rate-limiting of the cholesterol biosynthesis pathway. Moreover, those extracts inhibited 76.7% of squalene synthase which catalyzes the head-to-head condensation of two farnesyl pyrophosphate molecules to form squalene in the biosynthesis of cholesterol. In order to find out the compounds which would play a key role in inhibitory activity of cholesterol, kaempferol and quercetin were isolated from the dichloromethane soluble fraction of extracts of A. victorialis var. platyphyllum. Kampferol, quercetin and each soluble fraction was also subjected to the test of the mRNA expression of HMG-CoA reductase and squalene synthase by reverse transcriptase-polymerase chain reaction (RT-PCR) assay, respectively. By treating both enzymes with 10 ㎍/㎖ of kaempferol and quercetin for 24 hours, respectively, the mRNA expression was not observed, suggesting that both compounds inhibited the biosynthesis of cholesterol at mRNA level. In this regard, it could be inferred that cholesterol inhibitory activity of A. victorialis var. platyphyllum was derived from kaempferol and quercetin. Both compounds have already been found in many plant extracts including hardwood and softwood, but it might be first known that they have cholesterol inhibitory activity.

식용 임산자원인 산채류를 기능성 식품으로 개발하고자 산마늘을 비롯한 총 13종의 에탄올 조추출물에 대한 콜레스테롤 저하활성을 검정하였다. 즉, 콜레스테롤 생합성 과정 초기에 관여하는 3-hydroxy-3-methylglutaryl coenzyme A reductase(HMG-CoA reductase)와 후기에 관여하는 squalene synthase의 효소 활성을 조사한 결과 산마늘 잎 에탄올 추출물이 두 효소의 활성을 공히 70% 이상 저해하여 활성이 가장 우수한 것으로 나타났다. 그리고 이러한 콜레스테롤 저하활성과 관련이 있는 물질을 탐색하고자 산마늘로부터 물질 단리를 시도하여 디클로로메탄 가용부로부터 kaempferol과 quercetin을 단리하였다. 또한 유전자 레벨에서의 콜레스테롤 저하 활성을 조사하기 위해 단리물질과 분획물을 C100세포(햄스터 유래 HMG-CoA reductase 고발현 세포주)에 각각 5 ㎍/㎖과 10 ㎍/㎖로 24시간 처리하여 HMG-CoA reductase와 squalene synthase의 mRNA 발현 정도를 조사하였다. 그 결과 10 ㎍/㎖로 kaempferol과 quercetin을 처리한 경우 두 효소의 mRNA가 전혀 발현하지 않는 것으로 나타나 유전자 레벨에서의 콜레스테롤 생합성 저해 효과를 확인할 수 있었다. 이상의 결과 산마늘 잎 에탄올 추출물은 콜레스테롤 생합성에 관여하는 HMG-CoA reductase와 squalene synthase의 활성을 저해하며 이러한 활성 저해 효과는 kaempferol과 quercetin에 기인하는 것으로 사료되었다. 특히 kaempferol과 quercetin은 여러 식물의 성분으로서 이미 알려진 화합물이지만 콜레스테롤 저하활성이 있는 것으로 밝혀진 것은 이번이 처음으로 금후 이들 물질과 이들 물질을 함유하고 있는 식물 활용에 필요한 자료를 제공하였다고 사료된다.

Keywords

Acknowledgement

본 연구는 산림청 임업공동연구사업의 지원에 의하여 수행되었음.