The Effect of protein and lipioperoxide on White Ginseng(WG) and Fermenta Ginseng(FG) Extracts on the liver in Mice that was irradiated by radiation

방사선이 조사된 생쥐 간에서 백삼과 발효인삼추출물이 단백질 및 지질과산화에 미치는 효과

  • Ko, In-Ho (Dept. of Radiotechnology, Cheju Halla College) ;
  • Chang, Chae-Chul (Dept. of Chemistry, Kunsan National University) ;
  • Koh, Jeong-Sam (Faculty of Horticultural and Life Science, Cheju National University)
  • 고인호 (제주한라대학 방사선과) ;
  • 장재철 (군산대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 고정삼 (제주대학교 원예생명과학부)
  • Published : 2004.09.30

Abstract

The effects of ginseng extracts on liver damage induced by high energy x-ray were studied. To one group of ICR male mice were given white(50 mg/kg/day for 7 days, orally) and fermenta ginseng extracts(500 mg/kg/day for 7 days, orally)before irrdiation. To another group were irradiated by 5 Gy dose of high energy x-ray. Contrast group were given with saline(0.1 ml). This study also investigated the effect between MDA, protein content and ginseng extracts on hepatic damage. This study measured the level of MDA(malondialdehyde), protein content in liver tissue. Administrating orally white (50 mg/kg/day for 7 days, orally)and fermenta ginseng extracts(500 mg/kg/day), the level of MDA were generally decreased and the inhibition was increased. And the protein contents were identical with control group. After irradiation, the protein contents were increased and MDA(malondialdehyde) was increased. Therefore, ginseng extracts increased antioxidative enzyme activity. And We know that the antioxidatant effect of extracts from white and fermenta ginseng protect radiation damage by direct antioxidant effect involving SOD, CAT, GPX. It was included that ginsengs can protect against the lipid peroxidation in radiation damage through its antioxidatant properties.

방사선이 조사된 생쥐 간에서 백삼 및 발효인삼 추출물이 지질과산화, 단백질 함량변화에 어느 정도 영향을 미치는 가에 대한 실험을 하였다. 6 Mev Linac X선이 조사된 간에 대한 방사선 방호효과를 연구하기 위해서 실험동물을 생쥐 5마리를 1군으로 하여 대조군(Co), 방사선조사군(Rad), WGE+Rad투여군, FG+Rad투여군 등 총 4개 군으로 분류하였으며 생쥐를 도살 16시간 전에 절식시킨 후 각 실험군을 경추탈구로 희생시킨 후 분석시료로 사용하였다. 분석시료를 이용하여 각각 2주간 동안의 실험을 한 결과는 아래와 같다. 1. 방사선조사군(Rad)에서는 대조군(Co) 대비 MDA함량은 4시간, 1일, 7일째, 14일째 모두 대조군에 비해 유의성(p<0.01)있게 증가하였다. 반면에 백삼(50 mg/kg/day)과 발효인삼 추출물(500 mg/kg/day)을 방사선 조사전 투여한 실험군에서 각각 방사선조사군(Rad)대비 백삼과 발효인삼추출물 투여군(WG+Rad, FG+Rad)은 1일째 WG+Rad투여군을 제외하고 4시간째, 7일째, 14일째에서 유의성 있게 함량이 감소하였다. 이는 SOD, CAT, GPX, Peroxidase의 항산화효소와 내인성 항산화 물질을 인삼추출물이 활성화시킴으로서 가능하다고 사료되며 발효인삼은 모든 실험군에서 MDA함량을 감소시켜 지질과산화의 억제작용이 있었음을 알 수가 있었다. 2. 방사선조사군(Rad)에서 단백질 함량은 대조군에 비해 4시간, 1일, 7일째 계속 증가하고 특히,14일째 대조군에 비해 유의성(p<0.01)있게 증가하였다. 반면에 방사선조사군(Rad)대비 백삼과 발효인삼추출물 투여군(WG+Rad, FG+Rad)은 4시간째, 1일째에서 FG+Rad투여군이 약간 증가하고 WG+Rad는 거의 함량이 비슷하였으며 7일째, 14일째에서 유의성(p<0.05)있게 함량이 FG+Rad투여군에서 감소하였고 WG+Rad는 거의 함량이 비슷하였다. 이는 방사선 조사에 대한 백삼과 발효인삼추출물이 회복현상을 나타냄을 알 수 가 있다. 본 실험결과로 볼 때 백삼과 발효인삼추출물은 방사선조사에 의해서 생긴 간세포의 장해에 대한 방호효과가 있었으며 이는 인삼추출물의 성분이 항산화효소(SOD, catalase)의 활성도증가와 MDA함량의 감소 및 단백질 함량의 회복을 가져와 결과적으로 방사선 방호효과가 있었음을 알 수가 있었다.

Keywords