Effects of Silkworm Extract Powder on Plasma Lipids and Glucose in Rats

누에 추출 분말이 흰쥐의 혈장지질 및 혈당농도에 미치는 영향

  • Yoon Joo-Wha (Health Center of Yongin City, KyeongGi Province Korea) ;
  • Rhee Seong-Kap (Department of Food and Biotechnology, Graduate School Hankyong National University, Institute of Food Industry & Biotechnology) ;
  • Lee Keun-Bo (R&D Manager, Youngmi Ind., Co., Ltd.)
  • 윤주화 (용인시 보건소) ;
  • 이성갑 (한경대학교 산업대학원 식품생물공학과 식품생물산업연구소) ;
  • 이근보 (영미산업㈜ 개발팀)
  • Published : 2005.06.01

Abstract

Changes of plasma lipids, total cholesterol and phospholipids content according to diet of silkworm extract powder were as follows. Decrease ratios of plasma lipids at 3, $5\%(w/w)$ treating groups were plasma lipids 5.16, $9.15\%$, those of total cholesterols were 1.63, $2.76\%$ and those of phospholipids were 1.37, $2.00\%$, respectively. Decreasing effects of plasma triglyceride content according to diet of silkworm extract powder was higher than those of total cholesterols and phospholipids contents. Decrease of plasma glucose concentrations were $4.62\%\;and\;6.46\%\;at\;3\%,\;5\%(w/w)$ treating group than control group, respectively. These results were not proportional decrease according to treating amount. In the other hand, changes of insulin concentration of plasma, pancreas and femur were appeared the similar tendency with plasma glucose concentration. Relationship between treating amount of silkworm extract powder and insulin concentration had not positive relativity, In conclusion, treatment of silkworm extract powder about $3\%(w/w)$ could be expected to prevention and/or medical treatment effect of diabetic patients.

누에 추출 분말 투여에 의한 혈중 중성 지질, 총 콜레스테롤 및 인지질 함량의 변화 양상은 투여량 $3\~5\%$에 따른 각 성분의 감소율이 각각 중성 지질은 $5.16\~9.15\%$, 총 콜레스테롤은 $1.63\~2.76\%$였으며, 인지질은 $1.37\~2.00\%$였다. 이러한 결과로 볼 때, 중성 지질에서 가장 뛰어난 효과를 보인 반면 총 콜레스테롤 및 인지질 함량 감소에는 상대적으로 그 효과가 낮은 것으로 판명되었다. 혈장 포도당 농도의 감소는 $3\%$ 첨가군의 경우 대조군에 비하여 약$4.62\%$의 감소율을 나타내었으나 $5\%$첨가군의 경우는 대조군에 비하여 약 $6.46\%$를 나타내었다. 한편, 혈장, 췌장, 근육조직의 인슐린 농도의 변화는 혈장 포도당 농도 변화와 거의 유사한 경향을 보였는데, 결과적으로 누에 추출 분말의 첨가량과 인슐린 분비량 사이에 어떠한 정의 상관관계는 도출되지 않았다. 이와 같은 결과들로 볼 때, $3\%$내외의 누에 추출 분말처리가 당뇨병 환자에게 있어 예방 또는 치료 효과를 기대할 수 있을 것으로 판단된다.

Keywords

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