A STUDY ON THE ENAMEL EROSION BY CARBONATED BEVERAGE

탄산음료의 법랑질 침식효과에 대한 연구

  • Lee, Kyung-Ho (Department of Pediatric Dentistry, College of Dentistry, Pusan National University) ;
  • Park, Soo-Jin (Department of Pediatric Dentistry, College of Dentistry, Pusan National University) ;
  • Jung, Tae-Sung (Department of Pediatric Dentistry, College of Dentistry, Pusan National University) ;
  • Kim, Shin (Department of Pediatric Dentistry, College of Dentistry, Pusan National University)
  • 이경호 (부산대학교 치과대학 소아치과학교실) ;
  • 박수진 (부산대학교 치과대학 소아치과학교실) ;
  • 정태성 (부산대학교 치과대학 소아치과학교실) ;
  • 김신 (부산대학교 치과대학 소아치과학교실)
  • Published : 2005.02.28

Abstract

Erosion is believed to be the predominant cause of teeth wear in children and young adults, although there will at ways be a contribution from attrition and abrasion. The pH of cola is known to be low and have, therefore, been implicated in the increasing incidence of erosion. The aim of present study was to evaluate the effect of cola on the progression of erosive demineralization in human enamel using demineralization model in vitro. Six groups of human enamel slap were immersed(5 min each bath) in fresh cola, with immersions taking place with or without agitation, and under 3 regimes of frequency intake(low intake, 1 immersion/day; medium, 5/day; high, 10/day). Quantitative assessments of surface erosion were done over an 8-day interval using surface microhardness testing. 1. The average pH of cola was 2.5, which was acidic enough to cause tooth erosion. 2. All the enamel specimen exposed to cola showed erosion like lesions and surface hardness decreased in proportion to the length of immersion (p<0.05). 3. The surface hardness of enamel decreased in proportion to the frequency of immersion (p<0.05). 4. Increased degassing from the drink by gitation accelerated the enamel softening compared with those without agitation.

현재 시판중인 대부분의 음료가 산성을 띤다는 사실은 이미 잘 알려져 있으며 이러한 산성의 음료 음용의 증가는 우려할 만한 수준으로 치아 침식증을 촉진할 것으로 생각된다. 따라서 본 연구는 어린이들이 비교적 일상적으로 쉽게 접하는 탄산음료 중 가장 보편화된 한 종을 택하여 치아와의 노출과 노출빈도에 따른 법랑질의 침식정도를 조사 분석할 목적으로 시행되었다. 탈락 시기의 건전한 유치를 발거하여 두 개의 군, 즉 magnetic stirrer에 의해 진동(agitation)을 받은 군과 그렇지 않은 군으로 나뉘었고 나뉜 군들은 또 각각 콜라에의 노출빈도에 따라 3개의 군으로 나뉘었다. 각각의 군들은 신선한 콜라에 5분씩 노출되었으며 노출 전과 후에 증류수에 의해 세척되었고 시편의 노출이 이루어지지 않는 시간에는 생리 식염수에 보관한 후, 인공적으로 침식을 유발시켰을 때 나타나는 양상을 표면미세경도측정법으로 분석하여 다음과 같은 결론을 얻었다. 1. 본 실험에 사용된 콜라의 산도는 평균 pH 2.5로서 치아 침식증을 유발하기에 충분한 수준이었다. 2. 콜라에 의한 침식유발 후의 법랑질 표면경도는 대조군에 비해 모든 시료에서 감소되었다(p<0.05). 침식유발 시간이 경과함에 따라 법랑질 표면경도는 모든 실험군에서 초기에는 급격히 낮아지다가 이후에는 그 정도가 덜해지는 양상을 보였다. 3. 법랑질을 콜라에 노출시킨 빈도가 증가함에 따라 법랑질 표면경도는 감소되었다. 4. 콜라에 진동(agitation)을 가하여 탄산가스를 증가시킨 결과 법랑질의 표면경도는 진동을 가하지 않은 군에 비해 감소되었다(p<0.05).

Keywords