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Favorable Condition for Mycelial Growth of Tricholoma matsutake

송이균 배양을 위한 균사생장 조건

  • Kim, In-Yeup (Department of Applied Biology, Kangwon National University) ;
  • Jung, Gwang-Reul (Department of Applied Biology, Kangwon National University) ;
  • Han, Sang-Kuk (Department of Applied Biology, Kangwon National University) ;
  • Cha, Joo-Young (Hokkaido University) ;
  • Sung, Jae-Mo (Department of Applied Biology, Kangwon National University)
  • 김인엽 (강원대학교 농업생명과학대학 응용생물학과) ;
  • 정광열 (강원대학교 농업생명과학대학 응용생물학과) ;
  • 한상국 (강원대학교 농업생명과학대학 응용생물학과) ;
  • 차주영 (북해도대학) ;
  • 성재모 (강원대학교 농업생명과학대학 응용생물학과)
  • Published : 2005.06.30

Abstract

The main objectives of this research were to study the cultural and nutritional characteristics of Tricholoma matsutake and to establish its liquid culture system. The optimum growth of T. matsutake was observed in HA and TMM agar media. Similarly highest growth was observed in PDB and TMM liquid media. The optimal temperature for the mycelial growth was $25^{\circ}C$. The most suitable carbon source was dextrin among 12 different carbon sources tested. Yeast extract and peptone were best nitrogen sources among 17 different sources tested. The optimum mineral salts were $Fe_{2}(SO_{4})_{3}{\cdot}H_{2}O$ and KCl among 9 different sources tested. Shaking culture gave higher mycelial growth compared to stationary culture. Similarly, optimum medium amount for shaking culture was 100 ml per 250 ml flask. The highest mycelial growth was obtained when $5{\sim}7$ mycelial discs were inoculated in 100 ml of medium and incubated for $8{\sim}9$ weeks, respectively. The highest proportion of mycelial growth was observed at 40 : 1 ratio of medium to inoculum volume in 8 l air-lift fermenter.

송이(Tricholoma matsutake)균을 고체배양과 액체배양에서 균사 생장의 적합한 조건을 구명함으로 앞으로 송이균을 대량 배양하여 접종함으로 송이를 생산할 수 있는 가능성을 얻기 위하여 본 연구를 실시하였다. 송이균은 고체배지의 경우 HA, TMM 배지에서 생장이 양호하였으며, 액체배지의 경우 PDB, TMM 배지에서 균사의 생장이 우수하게 나타났다. 온도에서는 $25^{\circ}C$에서 균사의 생장이 가장 효과적이었다. 송이균이 잘 생장하는 탄소원은 다당류인 Dextrin이고 질소원은 Yeast extract와 Peptone이고 $Fe_{2}(SO_{4})_{3}{\cdot}H_{2}O$와 KCl이었다. 액체배양에서는 균사의 생장은 플라스크 배양에서 진탕배양에서 정치배양보다 $2{\sim}7$배 정도의 균사의 생장이 좋았으며, 100 ml 가장 양호하였다. 균사의 절편을 삼각플라스크에 $6{\sim}7$개 넣어서 배양하는 것이 양호하였으며 배양기간은 접종 후 4주에서부터 균사의 생장과 펠릿의 분화가 나타나기 시작하여 9주까지 활발하게 생장하였다. 대량배양에서 균사생장이 양호한 배지로는 감자추출배지이었으며 8리터 병에 200 ml 접종량을 넣고 8주간 배양하면 송이의 균사체량이 가장 많이 얻을 수 있었다.

Keywords

References

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