Isolation of new microorganisms which degrades the protein of a food garbage efficiently and its application

음식물 쓰레기중의 단백질을 효과적으로 분해하는 신규 미생물의 분리 및 응용

  • 구경완 (호서대학교 산학협력중심대학) ;
  • 정용현 (산업안전보건연구원) ;
  • 홍성희 (페트&베트 주식회사, 연구개발팀) ;
  • 오상훈 (페트&베트 주식회사, 연구개발팀) ;
  • 김동섭 (페트&베트 주식회사, 연구개발팀) ;
  • 전희진 (페트&베트 주식회사, 연구개발팀)
  • Published : 2005.08.01

Abstract

In this study, novel strains showing better protein degradation activity were isolated for the production of effective compost from garbages. Well growing bacteria with clear zone on the skim milk agar media were isolated . The strain was identified as Bacillus subtilis PNV-1 through various biochemical tests, Bergy's manual of determinative bacteriology and 165 rDNA partial sequence. The extracellular protease of the strain PNV-1 has its activity at broad pH and the optimal temperature was $50^{\circ}C$. Also, the strain PNV-1 was highly tolerant to high concentration of salt, red/black pepper and mustard.

본 연구에서는 음식물쓰레기 중의 단백질 분해활성을 갖는 대사산물을 생산하는 신규 바실러스 속 PNV-1 균주를 분리하였고, 분리된 균주를 이용하여 한국형 음식물쓰레기 환경인 고염분, 극한 pH, 고농도의 미생물 생육 저해물질 등에 대한 내성정도를 측정하였다. 실험 결과, 분리된 바실러스 속 균주는 약 0.68 unit/ml 이상의 높은 단백질분해효소 활성을 보유하고 있으며, 음식물쓰레기 중에 형성되는 pH 4 내지 9 범위에서 생육이 가능하고, 염분농도 최고 $8\%$와 살균작용을 하는 것으로 알려진 고춧가루 $5\%$에서도 생육에 거의 영향이 없었다. 또한, 미생물 생육 저해물질로 알려진 후추와 겨자에 대한 내성을 나타내었다.

Keywords