Proper Nitrogen Application Level for Improving the Rice Quality in Honam Plain Area

호남평야지에서 쌀 품질 향상을 위한 적정 질소시비량

  • Nam Jeong-Kwon (Honam Agricultural Research Institute, NICS, RDA.) ;
  • Kim Sang-Su (Honam Agricultural Research Institute, NICS, RDA.) ;
  • Lee Jun-Hee (Honam Agricultural Research Institute, NICS, RDA.) ;
  • Choi Weon-Young (Honam Agricultural Research Institute, NICS, RDA.) ;
  • Back Nam-Hyun (Honam Agricultural Research Institute, NICS, RDA.) ;
  • Park Hong-Kyu (Honam Agricultural Research Institute, NICS, RDA.) ;
  • Choi Min-Gyu (Honam Agricultural Research Institute, NICS, RDA.) ;
  • Kwon Tae-Oh (College of Life Science and Natural Resources, Wonkwang Univ.)
  • 남정권 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 김상수 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 이준희 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 최원영 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 백남현 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 박홍규 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 최민규 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 권태오 (원광대학교 생명자원과학대학)
  • Published : 2005.11.01

Abstract

This study was carried out to elucidate the proper nitrogen application level considering rice quality in Honam plain area from 2002 to 2004 at the paddy field of Honam Agricultural Research Institute. The rice cultivars tested were Samcheonbyeo (Early maturing one), Hwaseongbyeo (Medium maturing one) and Nampyeongbyeo (Mid-late maturing one). The results are summarized as follows: The higher amount of nitrogen application resulted in greater number of panicle and grain in per unit area, but the rate of ripening and the 1,000-grain weight of brown rice decreased. The protein contents showed a tendency of increase with higher nitrogen level. The head rice yield increased by the higher nitrogen application up to 7 kg/10a for Samcheonbyeo and Hwaseongbyeo, and 9 kg/10a for Nampyeongbyeo respectively. The appropriate nitrogen application amounts, with respect to the yield of head rice, the rate of ripening and the quality of rice were found to be in range of 7 to 9 kg/10a.

호남평야지에서 고품질 쌀 생산을 위한 질소시비량을 구명하고자 $2002\~2004$년에 호남평야지인 익산에서 삼천벼, 화성벼, 남평벼를 공시하여, 질소시비량에 따른 생육, 수량구성요소, 수량 및 품질 관련형질을 조사한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 단위면적당 수수와 입수는 다비할수록 많았으나, 등숙비율과 현미천립중은 다비할수록 저하되었다. 2. 백미 외관상 품위에서 완전립 비율은 질소시비량이 많을수록 낮았고, 아밀로스 함량은 질소시비량 간에 별 차이가 없었으나, 단백질 함량은 질소시비량이 증가됨에 따라 다소 높아지는 경향이었다. 3. 쌀 수량은 삼천벼와 화성벼는 질소 9kg/10a, 남평벼는 질소 11kg/10a까지, 완전미 수량은 삼천벼와 화성벼는 질소 7kg/10a, 남평벼는 질소 9kg/10a 수준까지는 증수 되었으나 그 이상의 질소시비량에서는 수량 차이가 인정되지 않았다. 4. 따라서 호남평야지에서 완전미 수량, 등숙비율, 미질 등을 고려한 10g당 적정 질소시비량은 9kg 내외로 판단된다.

Keywords

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