Proper Harvesting Time for Improving the Rice Quality in Honam Plain Area

호남평야지에서 쌀 품질 향상을 위한 적정 수확시기

  • Kim Sang-Su (Honam Agricultural Research Institute, NICS, RDA.) ;
  • Lee Jun-Hee (Honam Agricultural Research Institute, NICS, RDA.) ;
  • Nam Jeong-Kwon (Honam Agricultural Research Institute, NICS, RDA.) ;
  • Choi Weon-Young (Honam Agricultural Research Institute, NICS, RDA.) ;
  • Back Nam-Hyun (Honam Agricultural Research Institute, NICS, RDA.) ;
  • Park Hong-Kyu (Honam Agricultural Research Institute, NICS, RDA.) ;
  • Choi Min-Gyu (Honam Agricultural Research Institute, NICS, RDA.) ;
  • Kim Chung-Kon (Honam Agricultural Research Institute, NICS, RDA.) ;
  • Jung Kwang-Yong (Honam Agricultural Research Institute, NICS, RDA.)
  • 김상수 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 이준희 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 남정권 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 최원영 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 백남현 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 박홍규 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 최민규 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 김정곤 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 정광용 (작물과학원 호남농업연구소)
  • Published : 2005.11.01

Abstract

The characters associated with the rice quality and the factors as the proper harvesting time of rice were examined from 2002 to 2004 at Iksan in Honam plaine area. The rice cultivars tested were Samcheonbyeo (Early maturing one). Hwaseongbyeo(Medium maturing one) and Nampyeongbyeo(Mid-late maturing one). The ripened grain rates were high when the harvesting dates after heading were between 50 to 55 days,55 to 60 days, and 60 days for Samcheonbyeo, Hwaseongbyeo and Nampyeongbyeo, respectively. The yield of rice were higher when harvested 45 to 50 days, 50 to 55 days, and 55 to 60 days after heading for Samcheonbyeo, Hwaseongbyeo and Nampyeongbyeo. The highest yields of head rice were obtained when harvested 45 days after heading, 50 days and 55 to 60 days for Samcheonbyeo, Hwaseongbyeo and Nampyeongbyeo. In conclusion, in Honam plain, taking the head rice production, rice quality level, protein content and palatability of rice into account, the best harvest times were found to be 52 days(accumulated temp. : $1,213^{\circ}C$) after heading, 56 days$(1,221^{\circ}C)$, and 60 days $(1,207^{\circ}C)$, for Samcheonbyeo, Hwaseongbyeo and Nampyeongbyeo, respectively.

호남평야지에서 고품질 쌀 생산을 위한 품종별 적정 수확시기를 검토하기 위하여 $2002\~2004$년에 평야지인 익산에서 조생종인 삼천벼, 중생종인 화성벼, 중만생종인 남평벼를 공시하여 시험을 수행하였는데, 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 등숙비율은 삼천벼는 출수 후 $50\~55$일, 화성벼 $55\~60$일, 남평벼 60일 이후수확에서 높았고 현미천립중은 삼천벼는 출수 후 $50\~55$일, 화성벼 55일, 남평벼 $55\~60$일 수확에서 무거웠다. 2. 쌀 수량은 삼천벼는 출수 후 $45\~50$일, 화성벼 $50\~55$일, 남평벼 $55\~60$일 수확에서 많았다. 3. 완전미 수량은 삼천벼는 출수 후 45일, 화성벼 50일, 남평벼 $55\~60$일 수확에서 많았다. 4. 따라서 호남평야지에서 완전미 수량, 쌀 품위, 단백질 함량, Toyo 식미치 등을 고려한 수확적기는 삼천벼는 출수 후 52일(적산온도 $1,213^{\circ}C$), 화성벼는 출수 후 56일$(1,221^{\circ}C)$, 남평벼는 출수 후 60일$(1,207^{\circ}C)$경으로 생각된다.

Keywords

References

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