Development of Analytical Method for Rutin in Buckwheat Plant using High Performance Liquid Chromatography

메밀 식물체 함유 Rutin의 HPLC 분석방법 개발

  • Choung Myoung-Gun (Department of Pharmacognosy Material Development, Samcheok National University)
  • 정명근 (삼척대학교 생약자원개발학과)
  • Published : 2005.11.01

Abstract

This experiment was conducted to know the appropriate methods for extraction and determination of rutin contained buckwheat plants. The efficient HPLC analytical condition of rutin contained buckwheat plants was developed. The gradient elution employed a $250mm\times4.6mm$ i.d. Tosoh ODS 120T column. The gradient system was used two mobile phases. A gradient elution was performed with mobile phase A, consisting of $2\%$ Acetic $acid-45\%$ Acetonitrile, and mobile phase B, comprising $2\%$ aqueous acetic acid, and delivered at a flow rate of 1mL/min as follows: 0-18 min, $50-100\%$ A; 18-20 min, $100-50\%$ A; 20-22 min, $50\%$ A. The UV detection wavelength was set at 355 nm. The limit of detection (LOD) for rutin standard compound was 20 ng/mL. And, the higher content of rutin in the extracts was obtained by $80^{\circ}C$ reflex extraction for 120 min. from plants of buckwheat using ethanol.

종실에 비해 다량의 rutin이 함유된 것으로 알려진 메밀 식물체의 최적 rutin함량 분석조건을 확립하기 위해 추출조건, HPLC 분석조건, 분석 재현성 및 최소검출한계를 검토한 결과 rutin은 미황색을 나타내는 폴리페놀 성분으로 에탄올에 용해 하여 최대 흡수파장을 측정하였을 때 359nm에서 흡수 극대파장을 나타내었다. 메밀 식물체 함유 rutin의 최적 HPLC분석 조건을 검토한 결과 컬럼은 Tosoh ODS 120T를 이용하고, 검출기 파장을 355nm, 이동상으로 A용매를 $2\%$ 초산함유-$45\%$ 아세토나이트릴로, B용매는 $2\%$ 초산함유-증류수로 하여 농도구배조건을 0분 : $50\%$ A용액, 0-18분 : $100\%$ A용액, 18-20분 : $50\%$ A용액, 20-22분 : $50\%$ A용액으로 조절하고, 분당 1mL를 용출 하였을 때 가장 우수한 분리가 유도되는 것을 확인할 수 있었다. 또한 HPLC 분석요인에 대한 재현성을 검정한 결과 머무름시간, peak면적 및 peak높이의 변이 계수가 모두 $0.6\%$미만을 나타내어 극히 높은 분석 재현성을 나타내는 것으로 조사되었으며, HPLC분석 시 최소검출한계는 20ng/mL수준이었다. 메밀 식물체 함유 rutin 분석을 위한 최적 추출조건을 검토한 결과 추출용매를 에탄올로 사용하고, $80^{\circ}C$ 조건에서 120분 이상의 환류추출을 시행하는 것이 가장 바람직한 추출법으로 조사되었다.

Keywords

References

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