Kinds and Characteristics of Edible Flowers Marketed as Food Material in Korea

식품재료로서 국내에서 유통되고 있는 식용꽃의 종류와 특성

  • Kim Hyun Ju (Division of Horticulture and Pet Animal-Plant Science, Wonkwang Univ.) ;
  • Park Yun Jum (Division of Horticulture and Pet Animal-Plant Science, Wonkwang Univ.) ;
  • Byun Kyung Sub (Division of Horticulture and Pet Animal-Plant Science, Wonkwang Univ.) ;
  • Kim Su Jeong (Dept. of Flower Design, Graduate School of Public Health & Environmental Studies, Wonkwang Univ.) ;
  • Chon So Youn (Dept. of Horticultural Theapy, Graduate School of East-West Complementary Alternative & medicine, Wonkwang Univ.) ;
  • Heo Buk Gu (Senoco Inc.) ;
  • Lee Sang Soo (Sangsooherb Corp.) ;
  • Park Sun Hwa (Buan-County Agriculture Technology & Extension Service Center)
  • 김현주 (원광대학교 원예애완동식물학부) ;
  • 박윤점 (원광대학교 원예애완동식물학부) ;
  • 변경섭 (원광대학교 원예애완동식물학부) ;
  • 김수정 (원광대학교 보건환경대학원) ;
  • 전소연 (원광대학교 동서보완대체의학대학원) ;
  • 허북구 ((주)세노코) ;
  • 이상수 (상수허브랜드) ;
  • 박선화 (부안군농림기술관리센터)
  • Published : 2005.12.01

Abstract

To investigate the characteristics of edible flowers as a food material, we have examined the kinds, colors, sizes, fresh weights, pigments and shipping periods of edible flowers marketed on the cropping farms, selling agencies and Internet shopping malls from February through September, 2005. Thirty six kinds of edible flowers were marketed in Korea, and all but the chrysanthemum were introduced species. The characteristics of edible flowers were shown differently by the varieties following the same kinds of flowers. Those colors were yellow (twenty five kinds), red (twenty three), pink (twenty), white (eighteen), and orange (sixteen). Flower diameters were measured and showed that seven kinds of edible flowers were 1.0 to 2.0cm, fourteen 2.0 to 3.0cm, sixteen 3.0 to 4.0cm, eight 4.0 to 5.0cm, and nine over 5.0cm. Flower fresh weights were measured as follows: twenty one kinds of edible flowers were under 0.5g ($58.3\%$), eight were $0.6\∼1.0g(22.2\%$), and six were $1.1{\∼}1.5g(16.7\%$). The taste of edible flowers was often bitter (twenty one kinds), sweet and sour (seven), somewhat fragrant (six), fishy (three), and others (nine). The pigments of edible flowers were anthoxanthin (twenty seven kinds), flavonoid (twenty three), carotenoid (seventeen), and betanidin (four).

식품재료로서 식용꽃의 특성 조사를 위해 2005년 2월부터 9월까지 식용꽃의 재배농장, 판매처, 인터넷 쇼핑몰 등을 통해 유통되고 있는 식용꽃의 종류, 색깔, 크기, 무게, 색소 및 출하시기를 조사하였다. 국내에서 유통되고 있는 식용꽃은 36종류였으며, 이 중 국화를 제외한 35종은 도입종이었다. 식용꽃의 특성은 같은 종류라도 품종에 따라 다양하게 나타났다. 식용꽃의 색은 노랑색 계열이 25종류, 빨강색 계열이 23종류, 분호색계열이 20종류, 흰색계열이 18종류, 주황색 계열이 16종류 등 다양하였다. 식용꽃의 크기는 지름이 $1.0\∼2.0cm$인 것이 7종류, 2.0$\∼$3.0cm인 것이 14종류($41.7\%$), $3.0\∼4.0cm$인 것이 17종류($50\%$), $4.0\∼5.0cm$인 것이 8종류($22.2\%$), 5.0g 미만인 것이 21종류($58.3\%$), $0.6\∼1.0g$인 것이 8종류($22.2\%$), $1.1\∼1.5g$ 인 것이 6종류($16.7\%$),였다. 식용꽃의 맛은 쓴맛 21종류, 단맛과 신맛을 나타낸 것이 각각 7종류, 향긋한 맛 6종류, 비린내 나는 맛 3종류, 기타 맛을 나타낸 것에는 9종류가 있었다. 식용꽃의 색소는 안토시아닌류가 27종류, 플라본류가 23종류, 카로티노이드류가 17종류, 베타레인류가 4종류인 것으로 나타났다. 식용꽃의 출하시기는 4월$\∼$10월에 집중되어 있었다.

Keywords