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Rhizopus Soft Rot on Momordica charantia Caused by. Rhizopus stolenifer in Korea

Rhizopus stolonifer에 의한 여주 무름병

  • Kwon Jin-Hyeuk (Gyeongsangnam-do Agricultural Research and Extension Servies) ;
  • Jee Hyeong-Jin (Organic Farming Technology Division, National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA)
  • Published : 2005.12.01

Abstract

A Rhizopus soft rot caused by Rhizopus stolonifer occurred on Momordica charantia at Daesan-myon, Chang-won city, Gyeongnam province from 2003 to 2005. The disease usually started from wound on fruit with water-soaking lesions. The lesion rapidly expanded and softened. The fungal mycelia grew vigorously and sporangia, sporangiophores, and stolons were formed on surface of the fruit. Spoyangiophores were $15\~30{\mu}m$ in width. Sporangia were globose or hemispheric and $90\~180{\mu}m$ in size. The color of sporangia was white and cottony at first and turned to brownish black with many spores at maturity. Columella were hemispheric and $80\~150{\mu}m$ in size. Sporangiospores were irregular round or oval, brownish-black streaked and $7\~18{\times}6\~12{\mu}m$ in size. The optimum temperature for mycelial growth of the fungus on PDA was $25^{\circ}C$. On the basis of mycological characteristics and pathogenicity to host plants, the causal fungus was identified as Rhizopus stolonifer (Ehrenberg ex. Fr,) Lind. This is the first report of Rhizopus soft rot on M. charantia caused by R. stolonifer in Korea.

2003년부터 2005년까지 경남 창원시 대산면 북부마을 여주재배 농가에서 Rhizopus stolonifer에 의한 여주 무름병이 발생하였다. 병징은 처음 과실껍질 부분이 수침상으로 물러지면서 빠르게 부패되었다. 균사생육 적온은 $25^{\circ}C$ 내외로 처음 흰색에서 연한 갈색으로 되며 검은색의 포자낭을 많이 형성한다. 포자낭경은 처음 흰색에서 회색을 나타내며 포자낭을 균사 끝에 형성하고 폭은 $15\~30{\mu}m$ 이었다. 포자낭은 처음에 흰색에서 나중에 검은색으로 되었고 모양은 반구형으로 크기는 $90\~180{\mu}m$이었다. 주축의 모양은 반구형으로 크기는 $80\~150{\mu}m$이었다. 포자낭포자는 담갈색으로 단포이며 구형 또는 타원형으로 불규칙한 것이 많으며 크기는 $7\~18{\times}6\~12{\mu}m$이었다. 이상과 같은 병원균의 균학적 및 병원학적 특성조사 결과로 본 병해를 Rhizopus stolonifer (Ehrenberg ex. Fr.) Lind에 의한 여주 무름병으로 명명할 것을 제안한다.

Keywords

References

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