Two Patients of Acute Liver Damage following the Ingestion of a Sea Hare Eggs

군소 알을 섭취한 후 발생한 급성 독선간염 2예

  • Lee, Won-Jae (Department of Internal Medicine, Ulleung-gun Health Center and County Hospital) ;
  • Lim, Hyun-Sul (Department of Preventive Medicine, College of Medicine Dongguk university)
  • 이원재 (울릉군 보건의료원 내과) ;
  • 임현술 (동국대학교 의과대학 예방의학교실)
  • Published : 2005.09.30

Abstract

Herein, two patients of acute toxic hepatitis occurred to persons had eaten Aplysia kurodai and their eggs. The authors report 2 patients of acute toxic hepatitis with reviews of the clinical features. One patient had gathered Aplysia kurodai and it's eggs from Ulleungdo sea shore on May 17, 2003. He ate with boiling the eggs. This patient developed acute toxic hepatitis and symptoms of aplysianin poisoning, such as abdominal pain, nausea, vomiting and watery diarrhea about 10 and half hours after ingestion. The other patient had gathered Aplysia kurodai and its egg from Ulleungdo sea shore on 16 May 2004, which were consumed without boiling the eggs. This patient developed acute toxic hepatitis and symptoms of aplysianin poisoning, such as abdominal pain, nausea, vomiting and watery diarrhea, about 10 and half hours after ingestion. This patient complained of jaundice and pruritus, about 10 days after ingestion. The 2 patients all improved within 15~25 days with conservative treatment. This is the first significant report of acute toxic hepatitis caused by aplysianin poisoning following the consumption of Aplysia kurodai and their eggs in Korea. The clinical features, management and preventive counterplan of acute toxic hepatitis caused by aplysianin poisoning are also presented.

군소(Aplysia Kurodai, sea hare)의 내장 또는 알을 섭취한 후 아플리시아닌(aplysianin) 자연독에 의해 독성간염이 발생할 수 있다. 저자들은 경상북도 울릉군 울릉의료원을 방문한 군소 알을 섭취한 후 급성 독성간염이 발생한 2예를 경험 하였기에 문헌 고찰과 함께 보고하는 바이다. 환자 A는 47세 남자로 2003년 5월 17일 울릉도 바닷가에서 군소와 알을 직접 채취하여 내장을 제거하고 삶아 먹은 10시간 30분 후 구역 및 구토, 복통, 수양성설사와 급성 독성간염이 발생하였다. 환자 B는 48세 남자로 2004년 5월 16일 울릉도 바닷가에서 군소와 알을 직접 채취하여 내장을 제거하고 삶아 먹은 10시간 30분 후 구역 및 구토, 복통, 수양성설사와 급성 독성간염이 발생하였다. 환자들은 내원 당시 탈수 소견을 보여 수액공급 및 혈청 전해질 불균형을 교정하고 전격간염으로 진행 여부를 관찰하면서 보존적 치료를 시행하여 호전되었다. 저자가 파악하기로는, 본 사례 보고가 군소 알을 섭취한 후 독성간염이 발생한 국내 첫 보고이다. 군소의 내장 또는 알을 섭취한 후 중독증이 발생할 수 있다는 사실을 의료인과 일반인이 인지하고 정확한 진단과 예방을 위하여 노력하여야 할 것이다.

Keywords

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