Fermentation of Food Waste Using Nuruk

누룩을 이용한 음식물쓰레기 발효

Woo, Sung-Hoon;Park, Seung-Cho
우성훈;박승조

  • Published : 2005.12.30

Abstract

Keywords

References

  1. Boland, T. : Canadian ethanol industry seeks balanced expansion, The Energy Independent, Vol. 1, pp. 4-5 (1995)
  2. Hunwicks, R. T. : The separation of carbohydrate and protein from wheat for the production of energy and food, Food Technol. Austalia, Vol. 32, pp. 458-466 (1980)
  3. Mielenz, 1. R. : Ethanol production from biomass technology and commercialization status, Curr. Opin. Microbiol. Vol. 4, pp. 324-329 (2001) https://doi.org/10.1016/S1369-5274(00)00211-3
  4. Zaldivar, J., Roca, C. and Olsson, L. : Ethanolic fermentation of acid pretreated starch industry effluents by recombinant Saccharomyces cerevisidae strains, Bioresources Technology, Vol. 96, pp. 1670-1676 (2005) https://doi.org/10.1016/j.biortech.2004.12.034
  5. 생물학사전, 한국생물과학협회, 아카데미서적 (1998)
  6. '99 전국 폐기물 발생 및 처리현황, 환경부 (2000)
  7. 유기성폐기물 호기성 퇴비화기술의 현황과 전망, 첨단환경기술, Vol. 4, pp. 5-7 (2001)
  8. 김성철 : 누룩에 의한 쌀죽 발효액 중의 성분변화, J. Korean Food Sci., Nutr., Vol. 28, No. 5, pp. 1017-1021 (1999)
  9. 이흥숙 : 쌀누룩을 이용한 탁주발효의품질특성. 서울여자대학교, 석사학위논문 (2000)
  10. 김영만 : 최신발효공학, 유림문화사 (1999)
  11. 조한진 : 탈질화의 외부 탄소원을 위한 음식폐기물로부터 유기산 회수, 동아대학교, 석사학위논문 (1999)