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Protein Characteristics of Ovotransferrin Under the pH and Temperature and Its Anti-microbial Activity

Ovotransferrin의 pH 및 온도에 따른 단백질 및 항균 특성

  • Jang, A. (Korea Food Research Institute) ;
  • Lee, M. (Department of Animal Science and biotechnology, Seoul National University) ;
  • Kim, J.C. (Department of Food and Life Sciences, Inje University)
  • 장애라 (한국식품연구원) ;
  • 이무하 (서울대학교 동물생명공학전공) ;
  • 김재철 (인제대학교 식품생명과학부)
  • Published : 2005.12.31

Abstract

Protein function of ovotransferrin with various pH and temperature, and its antimicrobial characteristics were determined. Foaming ability of ovotransferrin was high in alkali condition (pH 11), then diminished as time follows. In acidic condition (pH 3.0), very little amount of foam was produced and disappeared promptly in 30min. However, neutral condition (pH 7.0) was revealed as the best area for foam production and foam stability of ovotransferrin. Temperature effect on foam stability of ovotransferrin showed that the highest foam was produced at 60℃. Ovotransferrin was shown weak antimicrobial activity against E. Coli, S .typhi, P. aerug and Candida albicans at dose of 12.5mg/ml and 25mg/ml. Anti-microbial effect of ovotransferrin with either lysozyme or albumine on pathogenic bacteria and fungi shows that the most effective dose was 25mg/ml, especially on S. typhi and C. albicans.

본 연구는 분리한 ovotransferrin의 식품소재로서의 단백질 특성과 병원성 미생물에 대한 항균능력을 측정하기 위해 실시하였다. 분리한 ovotransferrin의 수분 흡착력을 pH 3, 7, 11의 조건에서 살펴보았을 때 중성조건에서 다소 증가하는 경향을 보였지만 유의적인 차이는 없었다. 기포의 생성과 안정성은 산성조건인 pH 3에서 기포가 가장 적은 양이 발생되었고 시간이 지남에 따라 급속하게 사라지는 경향을 보였으며 중성조건인 pH 7에서는 기포의 감소의 폭이 적어 안정하게 유지됨을 보였다. 온도가 ovotransferrin의 기포의 발생과 안정성에 미치는 영향은 60℃에서 기포의 발생이 가장 높았으나 처리온도가 90℃ 이상이 되면 현저하게 감소하는 것으로 나타났다. Ovotransferrin의 항균 및 항 곰팡이 효과를 측정해 본 결과 농도에 따른 유의적인 저해효과는 없었으나 다만 25mg/ml의 농도로 처리하였을 때 E. coli, S. typhi, P. aerug와 Candida albican에서만 약한 저해 효과를 나타내었다. Albumin과 lysozyme을 ovotransferrin과 혼합사용이 항균 및 항 곰팡이 효과에 영향하는지를 알아본 결과 albumin과 ovotransferrin을 혼합사용 하였을 때 25mg/ml의 농도에서만 S. typhi와 candida albicans의 억제(++) 효과를 보였고 lysozyme과 ovotransferrin의 혼합사용은 12.5mg/ml의 농도에서만 S. typhi에서 약한 저해(+) 효과를 나타냈으며 candida albican에 대해서는 ++정도의 억제효과를 나타내었다. Ovotrnasferrin 자체의 항균 효과는 25mg/ml의 농도에서만 약한 저해효과를 보였으며 ovotransferrin의 항균 및 항 곰팡이 활성을 상승시키기 위한 lysozyme과 albumin의 역할은 그리 크지 않은 것으로 판단되었다.

Keywords

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