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Effects of the Biological Function of Yogurt Added with Lycium chinence Miller Extract

구기자(Lycium chinence Miller)추출액을 첨가한 요구르트의 생리활성 효과

  • Bae, H.C. (Division of Animal Science & Resources, College of Agriculture & Life Sciences, Chungnam National University) ;
  • Cho, I.S. (Chungnam Agri. Res. & Ext. Services) ;
  • Nam, M.S. (Division of Animal Science & Resources, College of Agriculture & Life Sciences, Chungnam National University)
  • 배형철 (충남대학교 농업생명과학대학 동물자원과학부) ;
  • 조임식 (충청남도농업기술원) ;
  • 남명수 (충남대학교 농업생명과학대학 동물자원과학부)
  • Published : 2005.12.31

Abstract

This experiment was carried out to investigate the biological function of Lycium chinence Miller yogurt. Antioxidant activity was higher in methanol extract yogurt than in water extract yogurt. The antioxidant activity was shown at 83.9% in Lycii folium extract yogurt, 47.0% in Lycii fructus extract yogurt and 54.0% in Lycii cortex extract yogurt. Angiotensin converting enzyme inhibitor activity was shown highly both in water extract and methanol extracts from the Lycii folium. The $\alpha$-glucosidase inhibitor activity was shown at the 4.0% concentration of Lycii folium extract yogurt, Lycii fructus extract yogurt and Lycii cortex extract. In an orally administrated rat, normal yogurt, Lycii fructus extract yogurt and Lycii cortex extract yogurt have no effect on blood cholesterol content. IgG production in blood is more increased in Lycii cortex extract yogurt than in normal yogurt and Lycii fructus extract yogurt.

본 연구는 구기자 요구르트의 생리활성 기능을 확인하기 위하여 항산화 활성, ACE 저해효과, $\alpha$-glucosidase 저해 활성을 조사하였고, 실험동물을 이용한 혈중 콜레스테롤 및 혈중 면역글로블린 함량도 조사하였다. 구기자 추출액 첨가 요구르트의 항산화 활성은 물 추출물보다 methanol 추출물에서 더 높은 항산화 활성능을 보였으며, 특히 구기엽 추출액 첨가 요구르트에서 83.85%의 높은 활성능을 보였다. ACE 저해효과는 구기자 추출액 첨가 요구르트의 경우 물 추출물과 methanol 추출물 모두가 ACE 저해능이 높은 것으로 나타났다. $\alpha$-glucosidase 저해 활성은 구기자, 구기엽 및 지골피 추출액 4% 첨가 요구르트에서 methanol 추출물의 경우 각각 8.6%, 7.3%, 8.8%의 $\alpha$-glucosidase 저해능을 나타냈다. 구기자 추출액 4% 첨가 요구르트 및 지골피 추출액 4% 첨가 요구르트를 섭취한 rat의 혈중 콜레스테롤 농도 측정 결과는 일반 요구르트 섭취군, 구기자 추출액 첨가 요구르트 섭취군 및 지골피 추출액 첨가 요구르트 섭취군은 대조구인 요구르트 무섭취군 혈중 콜레스테롤 농도보다 약 25% 정도 줄어 들었으나, 일반 요구르트 섭취군, 구기자 추출액 첨가 요구르트 섭취군 및 지골피 추출액 첨가 요구르트 간의 콜레스테롤 농도는 거의 변화가 없었다. 혈중 면역글로블린(IgG) 측정결과는 지골피 추출액 첨가 요구르트 섭취군은 무첨가 요구르트 섭취군과 구기자 추출액 첨가 요구르트 섭취군 보다 일정한 수준으로 30일간 혈중 면역글로블린 수치가 다소 높은 것으로 나타났다.

Keywords

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