THE ANTIMICROBIAL EFFECT OF HORSERADISH(ARMORACIA RUSTICANA) ROOT EXTRACTS AGAINST ORAL PATHOGENS

구강내 미생물에 대한 서양산 고추냉이(Armoracia rusticana) 뿌리 추출물의 항균효과

  • Yu, Nan-Young (Department of Pediatric Dentistry, Oral Science Research Center, College of Dentistry Kangnung National University) ;
  • Lee, Ju-Hyun (Department of Pediatric Dentistry, Oral Science Research Center, College of Dentistry Kangnung National University) ;
  • Seo, Hyun-Woo (Department of Pediatric Dentistry, Oral Science Research Center, College of Dentistry Kangnung National University) ;
  • Park, Ho-Won (Department of Pediatric Dentistry, Oral Science Research Center, College of Dentistry Kangnung National University)
  • 유난영 (강릉대학교 치과대학 소아치과학교실 및 구강과학연구소) ;
  • 이주현 (강릉대학교 치과대학 소아치과학교실 및 구강과학연구소) ;
  • 서현우 (강릉대학교 치과대학 소아치과학교실 및 구강과학연구소) ;
  • 박호원 (강릉대학교 치과대학 소아치과학교실 및 구강과학연구소)
  • Published : 2006.08.31

Abstract

In this study, the antimicrobial effects of Horseradish (Armoracia rusticana) root extracts against oral pathogens were investigated, and also compared with that of chlorhexidine. The following 7 microorganisms were used in this study, Streptococcus mutans ATCC 25175, Streptococcus sobrinus(d) ATCC 27607, Lactobacillus casei ATCC 393, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Actinobacillus actinomycetemcomitans ATCC 29522. Candida albicans ATCC 10261. Horseradish root extracts and chlorhexidine were tested to determine their minimum inhibitory concentration(MIC) and minimum bactericidal concentration(MBC). The results of this study can be summarized as follows : 1. Horseradish root extracts showed antimicrobial effect against the tested oral pathogens. MIC and MBC of this extracts were 30-125, 125-500ppm, respectively. Especially, it was the most effective against C. albicans of other tested microorganisms. 2. Chlorhexidine also showed antimicrobial effect against the tested oral pathogens. MIC of chlorhexidine range between 0.15 and 2.5%, MBC are 0.4-2.5%. In conclusion, it was suggested that AIT had similar antimicrobial effects in the lower concentration, compared with that of chlorhexidine.

서양산 고추냉이 (Armoracia rusticara)는 향신료로서의 역할뿐만 아니라 항균 효과로도 주목을 받고 있다. 고추냉이의 항균성분은 isothiocyanate류로 그 중에서도 allyl isothiocyanate(AIT)가 항균활성이 강한 것으로 알려져 있다. 본 연구에서는 최소억제농도와 최소살균농도를 측정하여 다양한 구강내 미생물(Streptococcus mutans ATCC 25175, Streptococcus sobrinus(d) ATCC 27607 Lactobacillus casei ATCC 393, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Actinobacillus actimomycetemcomitans ATCC 29522, Candida albicans ATCC 10261)에 대한 서양산 고추냉이 뿌리 추출물의 항균효과를 알아보고, 이를 대표적 항균제인 클로르헥시딘의 항균활성과 비교하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 서양산 고추냉이 뿌리 추출물은 연구에 사용된 7종의 구강내 미생물에 대해 최소억제농도는 30-125ppm, 최소살균농도는 125-500ppm을 나타냈으며, 특히 세균보다는 효모인 C. albicans에 대해 강한 항균활성을 나타낸다. 2. 클로르헥시딘 역시 7종의 구강내 미생물에 대해 항균효과를 나타냈으며, 최소억제농도는 0.15-2.5% 최소살균농도는 0.4-2.5%로 측정되었다. 이상의 결과로 서양산 고추냉이 뿌리 추출물은 클로르헥시딘과 비교하여 더 낮은 농도에서 클로르헥시딘과 유사한 정도의 항균효과를 나타냄을 알 수 있다.

Keywords