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Meta-analysis of Studies and Patents on Korean ginseng in Recent 5 Years in Korea and Prospective Needs

국내 인삼 연구 현황 및 미래 수요 예측; 최근 5년간 농학.식품학 및 약리학을 중심으로

  • Park, Soo-Jin (Ginseng Research Group, Korea Food Research Institute) ;
  • Cho, Yang-Jin (Food Nanotechnology Research Group, Korea Food Research Institute) ;
  • Pyee, Jae-Ho (Dept. of Molecular Biology, Dankook University) ;
  • Hong, Hee-Do (Ginseng Research Group, Korea Food Research Institute)
  • 박수진 (한국식품연구원 인삼연구단) ;
  • 조용진 (한국식품연구원 식품나노기술연구단) ;
  • 피재호 (단국대학교 분자생물학과) ;
  • 홍희도 (한국식품연구원 인삼연구단)
  • Published : 2006.12.31

Abstract

Research literatures (e.g. research report, scientific paper and thesis, published between 2001 and 2005) of 332 collected from KISTI, KISS, ARPC databases were investigated and analyzed to give an overview of domestic ginseng researches. Most of recent ginseng researches have been performed by private nonprofit institutions and individuals, which suggests that a role of public institution fur ginseng researches needed to be enlarged. In terms of research fields, cultivation and agricultural researches have been mainly accomplished in ginseng research. Cell physiology and reproductive function researches occupied large part of pharmacological studies, but clinical studies were relatively limited. Studies on general food products development have taken the main part in fields of food products including functional foods. As the result of analysis of 312 domestic ginseng patents by classifications of world international property organization (WIPO), it was categorized into food technology, medicinal fermentation development technology, fermentation technology, and agriculture-fisheries technology. This integrated overview of the widely scattered ginseng literatures shows current general research trends in Korea and will be able to suggest further needs on cultivation, studies and industralization of ginseng.

국내의 대표적인 생약재중에 하나인 고려인삼의 최근 5년간 연구 동향 및 기술개발현황을 살펴보기 위하여 한국과학 기술정보연구원(KISTI), 한국정보과학원(KISS), 농림부, 농림기술관리센터(ARPC)등에 공개된 연구보고서 및 학술, 학위 논문자료 등 총 332건의 연구결과를 조사, 분석하였다. 그 결과 연구개발 주체별로 보면 최근 인삼관련 연구는 주로 기타 민간비영리단체 및 개인에 의한 보고 자료가 절반 이상을 차지하였고 그 다음은 대학, 공공기관 순으로 나타나 공공기관의 역할 증대가 필요한 것으로 판단되었다. 연구주제별로는 토양 및 재배방법 같은 재배 및 농학적 연구가 주를 이루었으며 약리효능별 인삼 연구 분야에서는 세포 생리학적 연구 및 생식기능 연구가 많은 비중을 차지하였다. 임상연구는 비교적 미미한 수준이었으며 기능성 식품 및 제품개발 연구분야에서는 고려인삼을 이용한 다양한 식품개발에 관한 연구가 2005년까지는 주를 이루고 있었다. 최근 5년간 국내 인삼관련 특허기술 총 312건을 국제표준 기술 분류별로 분석한 결과에서는 식품관련 기술, 의약용 제제개발 기술, 효소, 미생물 관련 발효기술, 농수산관련 기술 순으로 나타났다.

Keywords

References

  1. 한국 인삼사 편집위원회: 한국인삼사. p. 16-24, 동일문화사, 서울 (2002)
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  9. 한국학술정보원 (www.yeskisti.re.kr)
  10. KIS KISS (oldkiss.kstudy.com)
  11. 농림부 ARPC 홈페이지(www.arpc.re.kr)
  12. 특허청 홈페이지(www.kipris.or.kr)

Cited by

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  7. A Review of Ginseng Clinical Trials Registered in the WHO International Clinical Trials Registry Platform vol.2018, pp.2314-6141, 2018, https://doi.org/10.1155/2018/1843142