Effect of Sea Tangle Powder on the Regulation of Blood Glucose Level and Body Weight in Streptozotocin (STZ)-induced Diabetic Rats

다시마 분말이 Streptozotocin (STZ)으로 유발된 당뇨 쥐의 혈당과 체중에 미치는 영향

Kim, Hyung-Woo;Kang, Jae-Seung;Kim, Su-In;Lee, Wang-Jae
김형우;강재승;김수인;이왕재

  • Published : 2006.11.30

Abstract

Background: Sea tangle is one of the low calorie diet and the fibers in sea tangle suppress the increase of blood glucose level. Therefore, it has a better impact than any other diets for diabetic patients. In the present study, we have investigated the effect of sea tangle powder, hereafter referred as Substance , as an antihyperglycemic agent and antioxidant in streptozotocin (STZ)-induced diabetic rats. Methods: Male Wistar rats were divided into three groups: group 1) vehicle-treated normal rats; group 2) vehicle-treated STZ-diabetic rats; group 3) sea tangle powder-treated STZ-diabetic rats. Fasting blood glucose levels and body weights were measured. Intracellular ROS levels were measured using Cytofluor 2350 plate reader. Results: Oral administration of sea tangle powder for 10 days resulted in lowered levels of blood glucose in early stage (within a week) and preventing effect of weight loss in late stage. Treatment with sea tangle powder resulted in the decrease of intracellular ROS levels in Dendritic Cell line. Conclusion: Sea tangle powder exhibits antihyperglycemic activity and restorative activity on weight loss in STZ-induced diabetic rats. It's abilities depend not on protecting disruption of $\beta$-cell, but on antioxidant effect in other organs.

연구배경: 다시마는 저칼로리 식품으로 다시마의 섬유질 성분은 혈당조절효과가 있는 것으로 알려져 있다. 따라서 본 연구에서는 본 연구진이 직접 분리한 다시마 분말 를 이용하여 streptozotocin에 의해서 당뇨병이 유발된 백서에서의 혈당조절 효과에 대해서 알아봄으로써 당뇨병환자의 효과적 혈당 조절 보조인자로서의 사용 가능성에 대해서 알아보고자 하였다. 연구방법: 백서를 각 군당 3마리씩 1) 용매만을 투여하는 대조군, 2) 용매만을 투여하는 당뇨병 유발군, 3) 다시말 분말 를 투여하는 당뇨병 유발군의 세 군으로 나눈 다음일정 기간 동안의 공복 시 혈당을 측정하였다. 이와 함께 혈당 조절과 관련한 다시마 분말 의 항산화제로서의 효능을 알아보기 위하여 세포 내 유해산소 활성기의 생성 정도 및 수준을 형광분석기를 이용하여 분석하였다. 연구결과: Streptozotocin을 이용하여 당뇨병을 유발시킨 후 다시마 분말 를 경구투여한 백서군에서 초기 (7일 이내) 혈당 상승의 억제효과를 관찰하였다. 또한 동일 백서를 장기간 관찰한 결과, 당뇨병에 동반되는 체중 감소 현상의 억제가 확인되었다. 다시마 분말 를 처리한 세포에서 세포내 유해산소반응기의 생성이 현저하게 억제됨을 확인 하였다. 결론: 본 연구진이 순수 분리한 다시마 분말 는 streptozotocin에 의해서 유발된 당뇨병 모델에서 혈당의 상승을 억제하고 체중감소를 방지하는 효능이 있는데, 그러한 기능은 다시마 분말 가 가진 항산화능에 기인한다.

Keywords

References

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