Antimicrobial Activity or the extracts from Paeonia japonica against Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus

백작약 추출물의 Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus 에 대한 항균활성

  • Shin, Sun-Hee (Department of Pediatrics, College of Medicine, Hallym University) ;
  • Seong, In-Wha (Department of microbiology, College of Medicine, Korea University)
  • 신선희 (한림대학교 의과대학 소아과학교실) ;
  • 성인화 (고려대학교 의과대학 미생물학교실)
  • Published : 2006.03.01

Abstract

Dried roots of Paeonia japonica were extracted with dichloromethane, methanol and water aerially. Silica gel column chromatography and thin layer chromatography were used to separate the fractions with antimicrobial activities, and mass spectrometry was used to determine the mass. Dichloromethane extract showed the highest antimicrobial activity. Dichloromethane extract from Paeonia japonica could be a candidate for a new antimicrobial agent against MRSA.

항생제 내성균에 대처 할 수 있는 새로운 항생제의 개발에는 많은 시간과 인력 및 개발비가마 필요하며 새로운 항생제들이 생산되어도 균들은 빠르면 수개월내에 내성을 획득한다. 이 문제의 해결방법의 하나로 전통적으로 감염질환의 치료에 사용되어온 백작약 추출물의 methicillin-resistant Staphylococcus aureus(MRSA)에 대한 항균활성 보유여부를 조사한 결과 백작약의 dichloromethane 추출물이 MRSA에 대하여 높은 항균활성을 나타내어 앞으로 새로운 항균재로서의 개발 및 사용 가능성이 있을 것으로 판단된다.

Keywords

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