The experiment of process efficiency and salt elimination in food waste compost using triple salt

삼중염을 이용한 음식물 쓰레기 퇴비 중 염분제거 및 공정효율화 실험

  • Received : 2006.05.08
  • Accepted : 2006.06.14
  • Published : 2006.06.30

Abstract

The NaCl contents of food waste composts made by various techniques known up to now were under the level of 1% by fresh weight basis. But these techniques has some problem that is environment pollution from treated water and high equipment cost. The application to agricultural land of food waste compost that is not sufficiently removed NaCl was considered to be improper due to salt accumulation in soils and plant growth inhibition by salt stress. The purpose of this study is to decompose NaCl in food waste compost using triple salt and this method is differ from existing chemical method. Also, reaction of NaCl with triple salt produced KCl that is basic material of potassium fertilizer. Moreover Also, there was temperature rise of average $5^{\circ}C$ as result that apply triple salt in food waste 600 ton in food wast composting productive capacity. Obvious odious smell reduction effect appeared pretreatment process and fermentation process with temperature rise and this is because triple salt activation of aerobe and removes odious smell cause material by salt content decrease effectively.

음식물 쓰레기로 만든 퇴비 중의 염분함량을 1% 이하로 조절하기 위해 지금까지 여러 가지 방법이 개발되었다. 그러나 이런 방법들은 침출수 과다로 인한 환경오염 또는 높은 설치비 등의 문제를 가지고 있어 실용화에 어려움이 있다. 염분이 충분히 제거되지 않은 음식물 쓰레기로 만든 퇴비를 농지에 사용할 경우 염해로 인한 식물의 성장 장애 및 염류축적이 일어날 수 있다. 본 연구는 음식물 쓰레기 퇴비에 함유된 염분을 $KHSO_5$, $KHSO_4$, $K_2SO_4$로 구성된 삼중염을 이용하여 분해하는 방법이며 기존 화학적 처리방법과 달리 염분을 분해하여 칼륨비료의 원료인 KCl로 전환시켰다. 또한 음식물 쓰레기 퇴비화 발효설비에서 음식물 쓰레기 600톤에 삼중염을 적용해본 결과 발효시의 온도가 평균 $5^{\circ}C$가 상승되었다. 온도상승과 함께 전처리 공정 및 발효공정에서 현저한 악취저감 효과가 나타났으며 이는 삼중염으로 인한 염분함량 감소로 호기성균의 활성화 및 악취원인물질을 효과적으로 제거하기 때문이다.

Keywords