Abstract
This experiment was carried out to investigate the effect of rice and barely straw application on yield and quality of rice and to determine the changes of soil properties in the paddy rice field at the Honam Agricultural Research Institute from 2002 to 2004. Rice yield was increased with increasing the amount of rice and barley straw application. otherwise the 2% of rice yield decreased without application of rice and barley straws compared to that of application. Panicle numbers decreased as no supply of rice and barley straws to paddy field, but increased the ratio of head rice. Contents of protein, amylose and fatty acids in brown rice were not affected by rice and barley straw application. Dry weight and leaf area index without application of rice and barley straws were lower than those of application treatments. Organic content in the soil with rice and barley straw application was higher than that of no application.
1. 시험 후 토양 중 유기물과 총질소 함량은 볏짚과 보릿짚을 모두 제거한 시험구를 제외하고는 같거나 다소 높아졌다. 2. 보리 수량은 볏짚, 보릿짚 환원시 가장 높았고, 볏짚 환원 후 보릿짚 제거, 볏짚 제거 후 보릿짚 환원 처리와는 유의성이 없었다. 3. 벼 ㎡당 경수는 단작이 가장 높고 볏짚과 보릿짚 모두 제거시 가장 적었으며 엽면적 지수는 볏짚과 보릿짚 모두 환원시 가장 높았고 기타 볏짚 및 보릿짚 모두 환원, 볏짚이나 보릿짚의 일부 환원 처리간에는 차이가 없었다. 4. 쌀 수량은 볏짚과 보릿짚 모두 시용에서 높았고, 기타 볏짚 및 보릿짚 모두 환원, 볏짚이나 보릿짚의 일부환원 처리간에는 차이가 없었다. 5. 완전미 비율은 단작이 맥후작보다 다소 높은 경향이었고, 맥후작간에서는 볏짚과 보릿짚 모두 제거에서 약간 높았으며, 현미 중 단백질과 아밀로스 함량은 보릿짚 처리 방법에 따라 차이를 보이지 않았다