Abstract
The volatile composition of Korean horseweed (Erigeron canadensis L.) was studied. Samples were collected by headspace (HS) and solid-phase microextraction (SPME) and analyzed by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). The volatile compounds identified by HS were over 16 organic substances of different classes: ten hydrocarbons, five ketones, and one ether. Five major compounds identified by HS were DL-limonene (75.33%), cis-β-ocimene (8.72%), 2-β-pinene (3.58%), β-pyrcene (2.68%), and E,E-2,6-dimethyl-1,3,5,7-octatetraene (2.82%). Volatile components of horseweed by SPME were different from those by HS: eighteen hydrocarbons, two alcohols, one acetates, and one carbonic lactone. DL-limonene (60.13%), cis-β-ocimene (8.94%), germacrene-D (6.42%), E,E-2,6-dimethyl-1,3,5,7-octatetraene (6.37%) and β-myrcene (2.23%) were five major compounds. Results show that HS and SPME revealed different content of volatile compounds from horseweed.
국내 발생 망초(Erigeron canadensis L.) 지상부위로부터 채취한 방향성물질의 성분을 headspace extraction(HS)과 solid-phase microextraction(SPME) 방법을 이용하여 추출한 다음 GC-MS로 분석하였다. 망초에 0.33% 함유되어 있는 향료는 sweety, fresh, spicy한 향취를 나타내었다. HS 추출후 망초 향료를 분석하였을 때 탄화수소 10종, 케톤 3종, 에테르 1종 및 미확인성분 28종이 확인되었다. 이들 중 함량이 높았던 5종 성분은 DL-limonene(75.33%), cis-β-ocimene(8.72%), 2-β-pinene(3.58%), β-pyrcene(2.68%), E,E-2,6-dimethyl-1,3,5,7-octatetraene(2.82%)이었다. 망초 향료를 SPME를 이용하여 추출후 분석하였을 경우에는 HS로 추출후 분석하였을 때와는 달리 탄화수소 18종, 아세테이트 1종, 알코올이 2종, 카르보닉 락톤이 1종, 구조미확인 성분 22종이 검출되었다. 이들 중 함량이 높았던 5종 성분은 DL-limonene(60.13%), cis-β-ocimene(8.94%), germacrene-D(6.42%), E,E-2,6-dimethyl-1,3,5,7-octatetraene(6.37%), β-myrcene(2.23%)이었다. 본 연구의 결과는 국내 발생 망초에 함유된 정유의 성분이 HS와 SPME 추출방법에 따라 성분과 함량에 있어서도 차이가 나타난다는 것을 보여주고 있다.