Properties of Korean Propolis on the Antibacterial Activity and Inhibition of Antibiotic‑resistant Bacteria

국산 프로폴리스의 항균 및 내성균 억제 활성 검증

Hur, Yong-Kap;Kim, Na-Rae;Yoon, Won-Kyung;Jo, Sung-Kee;Jung, U-Hee;Park, Hae-Ran
허용갑;김나래;윤원경;조성기;정우희;박혜란

  • Published : 20070600

Abstract

Total 18 propolis samples were collected from different regions in Korea and were analyzed for the contents of total flavonoids, active compounds, and anti-bacterial activity. In the analysis of the active compound contents, the total flavonoid and active compound contents varied according to the production regions, but all samples showed high contents of caffeic acid, cinnamic acid, chrysin, flavone, carbohydrate, protein, fat, and minerals. In the analysis of the anti-bacterial activities, all propolis samples showed highest anti-bacterial activity against Bacillus subtilis (KCTC 1022), and also showed relatively high activity against Salmonella typhimurium (KCTC 2515), Candida albicans (KCTC 7965), Staphylococcus aureus (CCARM 201), and Pseudomonas aeruginosa (CCARM 225).

Grange는 프로폴리스의 에탄올추출물이 Staphy- coccus aureus 균주의 성장을 저해하는데 매우 효과적이었다고 보고한바 있다(Grange, J.M,1990). 더 나아가 에탄올추출물 3mg/ml의 농도에서 cocci와 gram-positive 간균을 선택적으로 저해할 수 있으며 그 주요성분은 galangin과 caffeic acid phenetyl ester였음을 밝혔다. 국산 프로폴리스는 생산지별로 차이는 있지만 전반적으로 Bacillus subtilis (KCTC 1022)에 대한 항균 활성이 가장 우수하였고, Salmonella typhimurium (KCTC 2515), Candida albicans (KCTC 7965)에도 높은 활성을 보였다 특히, 항생제 내성을 갖는 황색포도상구균인 Staphy- coccus aureus CCARM 201과 녹농균 Pseudo- monas aeruginosa CCARM 225에서도 높은 활성을 나타냈다. 또한 메티실린 내성 황색포도상구균인 Staphylococcus aureus MRSA(CCARM 3589)에도 높은 활성을 나타내었다. 또한 프로폴리스를 에탄올로 추출한 EEP 형태의 시료보다 수용성 상태인 WEEP 형태의 시료로 제조하였을 때 더 우수한 항균활성을 나타내는 것을 확인 할 수 있었다. 따라서 본 연구에서는 천연 항균제로서의 국산 프로폴리스에 대한 연구 가치를 충분히 보여주었다 할 수 있으며 향후 연구방향을 제시하는데 그 의의가 있다 할 수 있겠다.

Keywords

References

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