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Estimation of Carcass Cut Traits in Live Pigs

돼지 생체에서 부분육 형질의 추정

  • Do, C.H. (Gyungnam Swine Research Institute)
  • Published : 2007.04.30

Abstract

Means measuring carcass cut traits in live pigs is needed to genetically improve the production of favorite cuts in swine. The data of body measurements as well as carcass traits were collected from 432 heads of 4 crossbred lines. Weights of most parts and percentages of belly and boston in carcass were significantly influenced by days to slaughter. Most of off test body measurements show higher correlations with carcass cut traits than body measurements of on test and market do. The multiple regression equations for estimation of carcass cut traits by off test body measurements have higher accuracy than by body measurements of on test and market. The coefficients of determination in estimation of polynomial regression with off test body measurements after adjustments of carcass cut traits for days to market were ranged 0.59 to 0.68 and 0.33 to 0.43 in weights and percentages of carcass cuts, respectively. Develop- ment of an excellent Korean type seed stock for favorite cuts can be expected, if the estimation of carcass cut traits for live animals is implemented in swine genetic improvement program.

돼지의 부분육의 중량과 수율의 개량을 위하여 생체에서 이를 측정할 수 있는 수단이 필요하다. 4개의 교잡 계통돈 돼지 432두에 대하여 시기별 생체 측정치와 도축자료를 조사하였다. 생체중 및 도체중 그리고 부분육의 중량은 도축일령에 의해 영향을 거의 모두 받고 있지만 수율에 있어서는 삼겹살과 목심에만 유의성있게 영향하는 것으로 나타났다. 부분육의 형질과 시기별 생체 측정치간의 상관 조사에서 대부분의 체측정치에서 검정 종료시의 측정치가 다른 시기의 측정치보다 상관이 높게 나타났고, 부분육 형질의 예측을 위한 회귀식에서도 검정 개시와 출하시의 체측정치 보다 검정 종료시 체측정치를 이용하였을 때 결정계수가 모든 부분육의 형질에서 높아 가장 정확하게 추정하였다. 부분육 형질을 평균 출하일령으로 보정한 뒤, 검정 종료시 체측정치의 3차 다항회귀 식에 의한 부분육 형질의 예측에서 중량과 수율의 결정계수가 각각 0.59~0.68과 0.33~0.43의 범위를 보여주어 이를 돼지의 부분육 형질의 개량을 위해 활용하면 국내 선호부위가 우수한 한국형 종돈의 생산이 기대된다.

Keywords

References

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