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Effects of Dietary Supplementation of Rare Earth and Chlortetracycline on the Performance and Intestinal Microflora in Broiler Chicks

희토와 클로르테트라시이클인이 육계의 생산성 및 장내 미생물에 미치는 영향

  • Song, T.H. (Department of Animal Resources and Biotechnology, Chonbuk National University) ;
  • Park, H.S. (Department of Animal Resources and Biotechnology, Chonbuk National University)
  • 송태화 (전북대학교 농업생명과학대학 동물자원과학과) ;
  • 박홍석 (전북대학교 농업생명과학대학 동물자원과학과)
  • Published : 2007.03.31

Abstract

Rare earth(RE) is a common name indicating 17 of specific elements including 15 of lanthanides, scandium (Sc), and yttrium(Y). This study was conducted to compare the effect of RE to growth stimulating antibiotic products in broiler diet. One of the products commonly used in broiler feeding, Chlorotetracycline(CTC) was used at a level of 200ppm for the antibiotic treatment and replaced by 100ppm RE for the RE treatment. Dietary addition of RE and CTC showed similar effects in improving broiler growth and feed conversion each other, and those were significantly better when compared to those of the control group(P<0.05). Abdominal fats of chicks fed RE were significantly lower than others(P<0.05). Intestinal E. coli and total microbial numbers were reduced by RE addition(P<0.05), but the number of Lactobacillus was not affected. The number of Salmonella was also decreased but it was not significant.

본 연구는 희토(rare earth RE)와 Chlortetracycline (CTC)의 육계사료에 대한 첨가 효과를 구명하고자 실시하였다. 실험은 pen별 평균 개시시 체중이 비슷하도록 15수씩 평사로 배치하여 4처리구 4반복으로 희토와 항생제-CTC, 그리고 두 가지 혼용였을 경우의 효과를 관찰하고자 0, RE 100 ppm, CTC 200 ppm, RE100 ppm+ CTC200 ppm으로 하였다. 증체량, 사료 섭취량, 사료 요구율이 실험 기간중에 조사 되었으며, 실험 종료후 도살하여 체중에 대한 간 및 복강 지방의 비율과 장내미생물의 변화를 조사하였다. 시험 결과, RE 첨가구가 대조구보다 높은 증체량을 나타냈고(P<0.05), 사료 섭취량은 대조구에 비해 현저히 낮았으며(P<0.05), 사료 요구율도 대조구에 비해 16.08% 개선된 효과를 나타냈다(P<0.05). 생체중에 대한 복강지방의 비율도 RE 첨가구가 대조구 뿐만 아니라 기타 처리구에 비해서도 현저히 감소되었다(P<0.05). 생체중에 대한 간장 무게의 비율은 모든 처리구가 대조구와 비슷한 수준을 보였다. 장내미생물은 회장과 맹장의 미생물에 대한 관찰 결과, 희토첨가로 총 균수와 E. coli의 증식을 현저하게 억제되었으며(P<0.05), Salmonella는 수가 감소되는 경향을 보였으며, Lactobacillus의 수는 차이가 없었다. 이러한 결과 희토는 육계사료에서 항생제를 대체할 가능성을 보였으며, 희토의 첨가로 생산성이 개선되고 복강 지방 감소되는 경향을 보였으며, 장내 병원성 미생물을 억제하는 결과를 보였다.

Keywords

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