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Effect of ME and Crude Protein Content of Diet on the Performance and Production Cost of White Semibroiler Chickens

사료의 ME가와 단백질 수준이 백세미의 생산성과 경제성에 미치는 영향

  • Cho, J.H. (Department of Animal Science and Technology, College of Industrial Science, Chung-Ang University) ;
  • Um, J.S. (Nong Hyup Feed Inc.) ;
  • Yu, M.S. (Nong Hyup Feed Inc.) ;
  • Paik, I.K. (Department of Animal Science and Technology, College of Industrial Science, Chung-Ang University)
  • 조중호 (중앙대학교 산업과학대학 동물자원과학과) ;
  • 엄재상 ((주) 농협사료) ;
  • 유명상 ((주) 농협사료) ;
  • 백인기 (중앙대학교 산업과학대학 동물자원과학과)
  • Published : 2007.03.31

Abstract

An experiment was conducted to investigate the effect of ME and crude protein (CP) content of diet on the performance and production cost of white semibroiler chickens. Three hundred sixty hatched white semibroiler chickens (Hy-Line $female\;{\times}\;Ross^{(R)}$ male) were assigned to low dietary treatments of different metabolizable energy (ME) value and crude protein (CP) content: T1; ME 3,040 and 3,070 kcal/kg, CP 21.40 and 20.86%, T2; ME 2,950 and 3,000 kcal/kg, CP 20.62 and 19.70%, T3; ME 2,950 and 3,000 kcal/kg, CP 19.90 and 18.70% and T4; ME 2,900 and 2,920 kcal/kg, CP 18.50 and 18.00% for starter diet ($0{\sim}1st$ wk) and power diet ($2{\sim}5th$ wk), respectively There were significant (P<0.01) differences among treatments in weight gain, feed intake and feed conversion ratio. T1 was significantly higher in weight gain and feed intake and love. in feed conversion ratio than other treatments. Production index of T1 (153.42) was far greater than T2 (112.13), T3 (108.40) and T4 (100.95). It was concluded that semibroilers required similar ME and CP to those of regular commercial broilers (highbro).

ME가와 단백질 수준이 백세미 육계의 생산성과 경제성에 미치는 영향을 알아보기 위하여 시중에 판매되는 육계 초이 및 전기 사료를 T1로 하여 전기(starter) 및 육성기(grower) 사료로 각각 이용하였고, T1 사료의 ME가와 조단백 함량을 하향 조정한 세 처리구 등 총 4가지 사료(전기: T1; ME 3,040, CP 21.40%, T2;ME 2,950, CP 20.62%, T3; ME 2,950, CP 19.90%, T4; ME 2,900, CP 18.50% 그리고 후기: T1; ME 3,070, CP 20.86%, T2; ME 3,000, CP 19.70%, T3; ME 3,000, CP 18.70%, T4; ME 2,920, CP 18.00%)를 실용 산란계 암컷(Hy-Line)과 육용 종계 수컷($Ross^{(R)}$)을 인공 수정하여 부화시킨 백세미 초생추 360수(4처리, 6반복, 반복당 15수)에 공시하여 5주간의 사양 시험을 실시하였다. 증체량은 T1구가 다른 세 처리구에 비해 가장 높았고 사료 섭취량 또한 T1구가 가장 높았다. 사료 전환율도 T1구가 가장 좋았다. 생산 지수에서도 T1이 153으로 T2: 112, T3: 108 그리고 T4: 101 보다 유의하게 높았다. 또한 경제성 분석에서도 T1이 다른 처리구에 비하여 현저하게 우수하였으며 kg 증체당 사료비가 가장 낮았다. 그 다음으로 T4, T3, T2 순이었다. 결론적으로 백세미의 증체량과 사료 요구율 및 경제성을 고려할 때 기존의 육계 사료를 급여 시 생산성이 가장 높았으며, 사료의 ME가와 조단백질 함량을 하향 조정할수록 생산성이 저하되었다.

Keywords

References

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